Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program potpore
  • 02.02.2022. 11:05

Poljoprivrednicima i ribarima 130 milijuna kuna za ublažavanje troškova cijene repromaterijala

Poljoprivrednicima je za olakšanje tereta troškova nadolazeće sjetve namijenjeno 80 milijuna kuna, a ribarima, uzgajivačima i prerađivačima 50 milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/zorandim
  • 8.702
  • 820
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je dva programa potpore vrijedna 130 milijuna kuna.

Poljoprivrednicima je za olakšanje tereta rastućih troškova nadolazeće sjetve namijenjeno 80 milijuna kuna, dok je za ribare, uzgajivače i prerađivače predviđeno 50 milijuna kuna.

Programi će se u narednim danima uputiti Europskoj komisiji na komentar i odobravanje.

"Kako bi se ublažio rast cijena u poljoprivrednoj proizvodnji te nadoknadio dio troškova nabave gnojiva, Ministarstvo poljoprivrede kreiralo je ovaj program potpore za proljetnu sjetvu", pojasnili su.

Tko ima pravo na potpore? 

Kako dodaju, potpora je planirana za poljoprivrednike s ukupno tri i više hektara jarih žitarica, soje, suncokreta, duhana, šećerne repe i krmnih kultura, namjerava se vezati za jare ratarske kulture prema Jedinstvenim zahtjevima iz 2021. godine i predviđa se da će gotovo 27 tisuća poljoprivrednih gospodarstava ostvariti potporu.

Osim toga, plan je pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva. Riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, stoga će zahtjev biti upućen na odobrenje Europskoj komisiji.

Dodatno, ovog je tjedna u postupak e-savjetovanja upućen prijedlog Programa potpore za poljoprivrednike s područja Sisačko-moslavačke županije vrijedan 6,5 milijuna kuna. Odnosi se na pomoć u okviru nepovoljnih uvjeta uzrokovanih demografskim padom, koronakrizom i rastom cijena repromaterijala te u cilju osnaživanja poljoprivrednog sektora županije. Predloženom raspodjelom očekuje se da će 2.429 poljoprivrednih gospodarstava ostvariti pravo na potporu.

"U okviru dostupnih sredstava Državnog proračuna, Ministarstvo također, nastoji iznaći sva potrebna sredstva za one stočare koji nisu uspjeli zadobiti potporu putem programa pomoći vrijednog više od 170 milijuna kuna", navode dodavši da su za preko 12 tisuća stočara koji su zadovoljili uvjete isplaćena sredstva žurno u prosincu i siječnju.


Tagovi

Program potpore Rastući troškovi Ministarstvo poljoprivrede Dva programa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#rokali smo od jutra do sutra (neki 😎) 🤟🏼.

Tnx @agroklub 🌱 na povjerenju! #donagodinu 😸