Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja breze
  • 30.01.2022. 15:00

Breza: Zašto je posaditi i kako brinuti o njoj?

Osim što je izuzetno ljekovita, breza će akumulirati suvišnu vlagu iz zemljišta i privući ptice

Foto: Depositphoto/NewAfrica
  • 5.813
  • 154
  • 2

Breza je jedna od prvih drvenastih vrsta koja se budi iz zimskog sna. Vrlo su dugovječna stabla i obično žive više od 100 godina, a neke dožive i 400. Osim dekorativne uloge, ona je izuzetno ljekovita. Skoro svi dijelovi stabla se koriste u narodnoj medicini: pupoljci, lišće, kora, rese, biljni sok.

Postoji veliki broj različitih breza: niske, visoke, sa sitnijim ili krupnijim listovima i drugim karakteristika.

Osim zanimljive boje kore i listova, poznata je po tome da će u vaše dvorište privući ptice.

Sadnja breze

Za sadnju imamo dvije opcije. Prva je da iz prirode uzmemo malo stablo i prenesemo ga kod sebe u dvorište. Tada ne znamo što možemo dobiti. Druga opcija je da sadnicu nabavimo u rasadniku i to prema dimenzijama krošnje koja će odgovarati prostoru kojim raspolažemo. Tako možemo birati visinu, boju kore, listova i njihovu veličinu.

Kod sadnje imajte na umu da su visoki tipovi dugovječniji, ali su manje otporni na udare vjetra.

Breza - omiljeni lijek u narodnoj medicini

Mlade sadnice se brzo ukorjenjuju. Nikada za sadnju nemojte odabrati već zrela stabla, jer se zbog oštećenja korijena teško ukorijenjuju na novom mjestu.

Za sadnju odaberite mjesto s dovoljno vlage i svjetla, gdje neće biti izložena udarima vjetra, jer se stabla lako izvale. Ipak pazite, ona ne voli terene gdje voda stagnira i gdje su poplave. Sadno mjesto treba biti dovoljno daleko od kuća i drugih objekata. Nisu zahtjevne što se tiče tipa zemljišta i njegove pH reakcije. I pored toga što nije zahtjevno drvo, sadnu jamu ćemo pognojiti.

Breze vole dovoljno vlage i svjetlosti (Foto: Depositphoto/alexbelov)

Možemo je posaditi u proljeće i jesen. Kada je sadimo u proljeće, mora imati bogatu korjenovu balu, odnosno puno zemlje oko korijena, a o tome ovisi i dimenzija sadne jame. Ukoliko je sušno proljeće, nakon sadnje treba ju redovno zalijevati. Ako posadite više stabala, udaljenost između njih treba biti 4m. Ona brzo raste.

Nemojte je saditi blizu šljive jer će od nje "ukrasti" hraniva i vodu. 

Njega breze

Ukoliko na određenom lokalitetu imate problem s dugotrajnom, pretjeranom vlažnosti zemljišta dovoljno je posaditi brezu. Ona će akumulirati višak vode iz tla. Možemo je orezivati kako bi formirali krošnju.

Oprez! Rezidbu nikada ne treba izvoditi tijekom proljeća kada krenu njezini sokovi. Izbjegavajte i ljetnu rezidbu.

Kada se pojave štetnici, najčešće se radi o vrstama insekata koji prave upredena gnijezda koja uklanjamo rezanjem i na kraju ih spalimo.


Tagovi

Breza Brezov sok Sadnja breze Sadnica breze Njega


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo