Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita breza
  • 05.02.2017. 12:00

Breza - omiljeni lijek u narodnoj medicini

Breze su prepoznatljive po bijeloj kori stabla, a od davnina se koriste u narodnoj medicini. Proljeće je pravo vrijeme sakupljanja pupoljaka, soka i mladog lišća breze.

Foto: Pixabay.com
  • 6.638
  • 600
  • 0

Kada bi birali biljku koja toliko pozitivno utječe na ljudski organizam, breza bi bila u najužem izboru. Breze, obična Betula pendula, cretna breza Betula pubescens i patuljasta breza Betula nana, pripadaju porodici breza Betulaceae. Ove vrste su ljekovite.

Prepoznatljive po bijeloj kori stabla i srcolikim listićima breze se vrlo često mogu vidjeti u parkovima, na proplancima. Rastu pojedinačno, ali najčešće ih u prirodi susrećemo u brezicima - brezovim šumarcima. Za svoj rast cretna breza bira vlažnija tla, a obična breza nešto suša staništa.

Ljekovita vrsta bogata vitaminima

Ova ljekovita drvenasta vrsta u prirodi dostiže visinu od 10 do 30m. Njezina kora bijele boje skida se sa stabla poput listova papira. Listovi su srcasti i na dugim peteljkama. To je jednodomna biljka, ima muške i ženske rese. Muške rese su duže, dužine do 10cm, i obično na grančicama vise po dvije zajedno. Ženske rese su kraće, dužine do 2cm, zdepastije i vise pojedinačno. Oprašuje se pomoću vjetra, a cvijeta krajem travnja i tijekom svibnja.

Od breze se sakupljaju i koriste pupoljci, mladi listovi, kora, sok iz drveta, brašno, cvjetne rese. Ljekovitost breze dolazi od njenog sastava. Pupoljci i mladi listovi odlikuju se visokim sadržajem vitamina C. Osim sadržaja vitamina C breza sadrži i druge vitamine, minerale (kalij, kalcij i fosfor), smolaste tvari, eterična ulja.

Sok od breze sakuplja se u rano proljeće, krajem veljače i početkom ožujka, kada sokovi u stablu počnu kolati. Pupoljci se sakupljaju prije kretanja vegetacije, sve dok se ne počnu otvarati. Sok se može sakupljati sve do listanja breze, jer tada postaje gorak i ne treba ga nastaviti sakupljati. Listovi se sakupljaju kada su mladi, ali se mogu sakupljati tijekom cijelog perioda. Kora se prikuplja u rano proljeće i krajem jeseni.

Koristi se i u gastronomiji

Sakupljene pupoljke treba sušiti na sjenovitom mjestu sa dobro ventilacijom i nešto nižom temperaturom kako ne bi došlo do njihovog otvaranja. Od svježih pupoljaka se pripremaju čaj, masti, tinkture. Mladi listovi se mogu koristiti u gastronomiji za pripremu salata. Sakupljeni listovi se suše na sjenovitom, prozračnom i toplom mjestu u tankom sloju. Obratiti pažnju da ne dođe do sljepljivanja listova, jer će takvi listovi pocrniti i neće biti dobri za upotrebu.

Osušeni pupoljci i listovi se pakiraju u ambalažu da do njih ne dopire svietlost. Čuvaju se na suhom mjestu. Koru osušiti na prozračnom i toplom mjestu. Ona se može usitniti ili samljeti u brašno ovisno o namjeni. Rese se sakupljaju u različitom periodu. Muške rese se sakupljaju prije zime, a ženske u rano proljeće. Smola se sakuplja u rano proljeće.

Sok breze se sakuplja iz stabala koja imaju prečnik veći od 20cm. Najbolje je sok uzimati iz rupe koja se izbuši na visini 0,5 do 1m na deblu. Na jednom stablu treba uzimati sok sa jednog mjesta. Ne iscrpljivati stablo kako bi nam moglo davati sok u narednim godinama. Sa istog stabla sok sakupljati svake druge godine. Na deblu izbušiti rupicu dubine 2 do 4cm i u njega postaviti cjevčicu čiji se jedan kraj nalazi u posudi u koju sakupljamo sok. Najbolje je postaviti plastičnu posudu ili bocu, a izbjegavati metalne posude. Tijekom dva dana može se sakupiti i do 5l soka.

Brezu koristiti u konzultaciji sa liječnikom. Ljudi koji imaju problema sa srcem i bubrezima trebaju biti naročito oprezni i pod nadzorom liječnika.

Primjena breze u narodnoj medicini

Breza se koristi kod mnogih bolesti: problema sa urinarnim traktom, gihta, reume, gripe, prehlade, bolesti jetre i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje. Čaj od brezovog lišća se od davnina koristi u narodnoj medicini. Koristi se kod problema sa reumom, gihtom, vodenom bolesti, kod raznih osipa na koži.

Čaj od breze za urinarne infekcije

Dvije čajne žlice svježeg ili suhog brezovog lista preliti šalicom kipuće vode i ostaviti pola sata. Nakon toga čaj procijediti i dodati sode bikarbone u maloj količini (na vrh noža). Ovaj čaj se pije 3 do 4 puta tijekom dana.

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje.

Čaj od osušenih pupoljaka i listova pospješuje izlučivanje mokraće, dobro djeluje na žuč, dezinficira organe za izlučivanje urina. Ovaj čaj pomlađuje tkivo, ubrzava zacjeljivanje rana, pospješuje koncentraciju i poboljšava imunitet.

Mast od brezovih pupoljaka

Mast od brezovih pupoljaka se primjenjuje kod liječenja od reumatizma. Za pripremu ove masti uzeti 800g svježeg, nepasteriziranog kravljeg maslaca. Za pripremu koristiti zemljanu posudu. U posudu staviti maslac i brezove pupoljke u redovima. Red masla posuti pupoljcima i nastaviti tako dok se maslac ne potroši. Posudu treba dobro zatvoriti kako u njega ne bi dospio zrak. Ovako pripremljenu posudu ostaviti u pećnici da stoji 24h.

Nakon toga maslac se procijedi i odvoje se brezovi pupoljci. Dobivenoj masi dodati 7,5g kamfora u vidu praha. Mast je spremna za upotrebu. Čuva se u zatvorenoj posudi na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. Mast se na oboljelo mjesto utrljava jednom u toku dana, najbolje uvečer prije spavanja.

Kupke od brezovog lišća donose veliko olakšanje kod reumatizma.

Svježe iscjeđen sok breze koristi se kod proljetne detoksikacije organizma, čisti krv i stimulira izbacivanje otrova iz tijela, sluzi iz pluća, bugrega, pomaže i kod izbacivanja pijeska, kod osipa na koži. Može se uzimati u kombinaciji sa medom ili kozjim mlijekom, dodaje se 5 do 6 kašika soka. Umjesto meda i kozjeg mlijeka može se koristiti i vino.

Tinktura od brezovog lišća

Za pripremanje ove tinkture potrebno je 20g brezovog lišća i 1dl 60% alkohola. Listove potopiti u alkohol i ostaviti tokom pet dana. Nakon tog perioda tinkturu procijediti. Čuvati je u tamnoj, staklenoj boci. Ova tinktura se koristi tako što se u šalicu čaja doda jedna čajna kašika tinkture. Piti 2 do 3 puta u toku dana.

Koristi se kod bolesti jetre, bešike, kamena u bubrezima, reumatizma, gihta, pomaže kod iskašljavanja.

Tinktura od pupoljaka breze

Uzeti 100g pupoljaka breze i preliti sa 1l 40% alkohola. Ostaviti da stoji tijekom dva tjedna, povremeno protresite bocu. Procijediti kroz gazu. Ova tinktura pospješuje rast kose, a koristi se za masažu vlasišta.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Breza Ljekovitost Proljeće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.