Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Potpore
 • 27.02.2024. 09:00

Započelo podnošenje zahtjeva za potporu proizvođačima svinja većih klaoničkih težina

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu je od 26. veljače do 8. ožujka 2024. godine.

Foto: Depositphotos/piccaya
 • 498
 • 35
 • 0

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvijestili su zainteresirane podnositelje da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 15. veljače 2024. godine usvojila izmjene Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge, kojima je razdoblje prihvatljivosti grla produženo do 31. siječnja 2024. godine te su povećana financijska sredstva za provedbu Programa na 7.000.000 eura.

Slijedom navedenog, otvara se podnošenje Zahtjeva za potporu za svinje većih završnih težina otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. siječnja 2024. do 31. siječnja 2024. godine.

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu je od 26. veljače do 8. ožujka 2024. godine.

Prihvatljivo do 500 grla po korisniku

Podsjećaju da su prihvatljivi korisnici potpore mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću koja drže rasplodne svinje. Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

 • upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,
 • upis u Registar objekata (farmi),
 • objekti u kojima drže svinje nalaze se u zoni primjene naređenih mjera
 • isporučili su, s farmi upisanih u JRDŽ na klanje u klaonice određene za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge, grla svinja koja su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene klaoničke mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Za potporu su prihvatljiva grla tovnih svinja koja su:

 • isporučena s farmi u zoni ograničenja upisanih u JRDŽ na klanje u odobrene objekte za klanje papkara određene za umanjene rizika od afričke svinjske kuge u razdoblju od 1.1.2024. do 31.1.2024. godine,
 • imaju evidentirano izlučenje u JRDŽ-u na klanje i
 • u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Za potporu je prihvatljivo do 500 grla tovnih svinja po korisniku.

Kako se utvrđuje iznos potpore?

Iznos potpore utvrđuje se na način da se umnožak težine grla živih svinja isporučenih izravno u klaonicu i jediničnog iznosa od 2,15 eura/kg žive vage isporučenih svinja umanji za druga plaćanja za iste prihvatljive troškove ukoliko postoje.

Težina živih svinja procjenjuje se na masi do prvih 500 svinjskih trupova evidentiranih na liniji klanja u razdoblju od 1. siječnja do 31. siječnja 2024. godine, a koji su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

U izračunu težine živih svinja iz stavka masa svinjskih trupova evidentirana na liniji klanja iskazuje se kao težina živih svinja koristeći prosječan randman prema podatcima Državnog zavoda za statistiku koji iznosi 78 posto.

Iznos potpore ne može premašiti 100 posto prihvatljivog troška i ne može biti veći od 2,15 eur/kg težine živih svinja.

Zahtjev za potporu se popunjava putem AGRONET-a izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja. Detalje o potpori i potrebnu dokumentaciju moguće je pronaći ovdje.  


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Afrička svinjska kuga Potpore Svinjogojstvo Veće klaoničke težine Rok Zahtjevi APPRRR


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]