Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo
  • 17.02.2024. 09:00

Donesen Program razvoja sektora mljekarstva vrijedan gotovo 600 milijuna eura

U njemu su prikazani sektorski ciljevi, prioriteti te mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 3.183
  • 215
  • 0

Odluku o donošenju Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2030. godine i Akcijskog plana za provedbu Programa razvoja tog sektora za razdoblje do 2025., donijela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj ovaj četvrtak. 

"Navedeni Program usklađen je s razvojnim smjerovima i strateškim ciljevima definiranim u Strategiji poljoprivrede do 2030. U njemu su prikazani sektorski ciljevi, prioriteti te mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju", navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako ističu, on je strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta. Ukupna sredstva za njegovu provedbu do 2023. godine iznose 592.473.077 eura.

Za Akcijski plan preko 141 milijun eura

"Akcijski plan izrađen je s ciljem realizacije aktivnosti i mjera postavljenih u Program. Mjere iz Programa provodit će se kroz: intervencije proizvodno vezanih izravnih plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja, natječaje, državne potpore", kažu iz Ministarstva. 

Ukupna sredstva za njegovu provedbu iznose 141.740.355 eura i osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. je ambiciozan, ali je li moguć?

Vlada je donijela odluku i o donošenju Izmjena Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Povećana sredstva za potpore u svinjogojstvu

Izmjene Programa odnose se na produljenje razdoblja prihvatljivosti grla tovnih svinja većih završnih težina isporučenih s farmi u zoni ograničenja na klanje u odobrene objekte s razdoblja od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine na razdoblje od 1. listopada 2023. do 31. siječnja 2024.

"Razlog produljenja razdoblja je taj što proizvođači tovnih svinja većih završnih težina zbog ograničenog kapaciteta odobrenih objekata za klanje papkara u razdoblju do 31. prosinca 2023. nisu uspjeli isporučiti sve svinje većih završnih težina na klanje", pojasnili su.

Financijska sredstva povećavaju se sa dosadašnjih 3,5 mil. eura na 7 mil. eura i osigurana su u državnom proračunu RH.

"Kompenzacijom nastalih gubitaka osigurati će se nastavak svinjogojske proizvodnje u objektima koji se nalaze u zonama primjene naređenih mjera te očuvanje gospodarstva koja se bave proizvodnjom tovnih svinja većih završnih težina po tehnologiji produženog tova u zonama ograničenja", poručili su iz Ministarstva. 


Tagovi

Vlada RH Sektor mljekarstva Potpore Akcijski plan Pogram razvoja Uzgoj svinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.