Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Potpore
  • 14.12.2021. 10:00

Započele prijave za program pomoći malim mljekarama vrijedan 5 milijuna kuna

Zahtjeve za potporu moguće je podnijeti najkasnije do 20. prosinca 2021. godine, a podnose se Agenciji za plaćanja.

Foto: Depositphotos/Lihodeev
  • 714
  • 163
  • 0

Otvoreno je podnošenje zahtjeva iz Programa potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u Republici Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Za potporu je prihvatljiv prvi otkupljivač u kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća kako su definirana u Prilogu I. Uredbe Komisije (EU) br. 702/2014. koja posluju u odobrenim objektima za preradu mlijeka upisanima u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla kojega vodi Ministarstvo i koji je otkupio mlijeko od primarnog proizvođača proizvedeno na području Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine, navodi se APPRRR.

Zahtjeve za potporu moguće je podnijeti najkasnije do 20. prosinca 2021., a podnose se Agenciji za plaćanja preporučenom pošiljkom na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb s naznakom: "Potpora za male mljekare".

Uz Zahtjev za potporu je prilikom podnošenja potrebno priložiti ovjerenu Izjavu o poslovnim subjektima koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima, a podnijeli su Zahtjev ili ovjerenu Izjavu da nemaju poslovnih subjekata koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima, a podnijeli su Zahtjev.

Obrazac Zahtjeva za potporu i obrasce izjava možete pronaći ovdje.

Kako podsjećaju iz Ministarstva, ovom se potporom nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost malih mljekara i očuvati razinu otkupa i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a time i očuvati proizvodnju mlijeka na malim gospodarstvima.

Vlada: Malim mljekarama pet milijuna kuna potpore

Naime, u Hrvatskoj trenutno posluje 28 malih mljekara koje na godišnjoj razini otkupe i prerade oko 37 milijuna kg mlijeka, od kojeg najveći udio čini kravlje s 35,5 milijuna kg. Ovčje je zastupljeno s 1,2 milijuna kg, a kozje s 300.000 kg godišnje. Male mljekare surađuju s više od 780 gospodarstava, odnosno preko 20 posto proizvođača koji isporučuju ovu namirnicu u RH.


Tagovi

Potpore Mljekare Zahtjevi APPRRR


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li šta je ovo?