Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 10.12.2021. 15:00

Vlada: Malim mljekarama pet milijuna kuna potpore

Potpora se dodjeljuje malim mljekarama za pokriće dijela troškova nastalih prilikom sabiranja i transporta od primarnih proizvođača do objekata za preradu.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 436
  • 142
  • 1

Vlada je u petak donijela program potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj vrijedan pet milijuna kuna.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, tim programom nastoji se pomoći malim mljekarama putem sufinanciranja troškova transporta i sabiranja mlijeka od strane uglavnom malih isporučitelja.

"U Hrvatskoj trenutno posluje 28 malih mljekara koje ga otkupljuju i prerađuju, a surađuju sa 780 isporučitelja, odnosno s gotovo 20 posto registriranih isporučitelja, pri čemu otkupljuju nešto manje od devet posto mlijeka", kazala je Vučković.

Suradnja s malim proizvođačima koji isporučuju manje količine uglavnom u manje razvijenim krajevima zahtjevna je što se tiče troškova transporta i sabiranja, a valja cijeniti činjenicu da male mljekare unatoč tome te usprkos povećanim troškovima zbog pandemije covida-19 i rasta cijena energenata nisu smanjile otkup, istaknula je ministrica.

Stoga ih se tim programom, kako je rekla, nastoji poduprijeti, osigurati otkup i dalje i očuvati mala gospodarstva u siromašnim krajevima.

Potpora se dodjeljuje malim mljekarama, koje proizvode manje od 11 milijuna kg mlijeka godišnje, za pokriće dijela troškova nastalih prilikom sabiranja i transporta od primarnih proizvođača do objekata za preradu. Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada, a samim time i očuvala proizvodnja na malim gospodarstvima u Hrvatskoj, navodi se u programu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Potpore Mljekare Vlada Marija Vučković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]