Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 13.12.2022. 09:00

Započela predaja zahtjeva za potporu zbog bedrenice

Zahtjeve za potporu moguće je podnijeti najkasnije do 16. prosinca 2022. godine, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/clintonweaverphotos
  • 1.402
  • 94
  • 0

Započela je predaja zahtjeva za potporom u sklopu Programa pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom, donesenog Odlukom Vlade Republike Hrvatske, čemu su osigurana financijska sredstva u vrijednosti dva milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Cilj ovog programa je, kažu, pomoći nastavku stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te očuvanje broja grla, ali i ostanak stanovnika na ruralnom području. "Zahtjeve za potporu moguće je podnijeti najkasnije do 16. prosinca 2022. godine", podsjetili su.

Tko ima pravo na potporu?

Pravo na nju maju gospodarstva navedena u Izvještaju veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske o cijepljenim životinjama na zajedničkim pašnjacima Osekovsko polje, Repušničko polje, Gračansko polje i području zajedničkog pašnjaka Veliko Svinjičko.

Kako navode, mjera zabrane odvoza, prikupljanja, iznošenja i uporabe košenih krmnih trava, koja je bila potrebna zbog sigurnosti i zdravlja, ima dugoročan utjecaj na stočarstvo u pogođenom području. Također, uslijed naglog prelaska na novu hranidbu kod stoke je došlo do niza problema, kao i do značajnog smanjenja planiranog prirasta, a skupa zamjenska hrana dodatno opterećuje proizvodnju.

Stočarima dva milijuna kuna pomoći zbog bedrenice

Kažu da su upravo zbog toga proveli nabavu stočne hrane za telad koja je ostala bez majki zbog uginuća krava te je osiguralo ukupno 25 tona krmne smjese uzgajivačima goveda. Dodatno, svi korisnici potpora koji su pretrpjeli štete uzrokovane pojavom bolesti bedrenice pozvani su da žurno izvijeste područni ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o nastanku više sile ili iznimnih okolnosti, kako ne bi bili isključeni iz sustava ostvarenja potpora. 

S obzirom na vrlo kratke rokove za provedbu programa, kažu iz Ministarstva da su kontaktirali telefonom potencijalne korisnike, a svima koji posjeduju adresu elektroničke pošte navedenu u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava upućena je obavijest s poveznicama na potrebne dokumente. 

Sve informacije i dokumenti važni za podnošenje Zahtjeva za potporom nalaze se na ovdje.


Tagovi

Potpore Bedrenica Predaja zahtjeva Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]