Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjednica vlade
  • 01.09.2023. 12:50

Za eko poljoprivredu 718 milijuna eura - odlučeno i o potporama malim mljekarama

Vlada RH donijela je Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030. te program potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka

Foto: Depositphotos/themorningstudio@g
  • 3.539
  • 298
  • 0

Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030., za koji je predviđeno do 2030. nešto malo više od 718 milijuna eura, donijela je Vlada RH sjednici.

Također, donesen je i program potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka zbog njihovog porasta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković o Nacionalnom akcijskom planu razvoja ekološke poljoprivrede kazala je da objedinjava dostupne i planirane mjere za sektor za što su predviđeni i različiti izvori financiranja.

Plan obuhvaća 40 mjera

Srednjoročni cilj tog plana je, kaže, održivi i konkurentan sektor ekološke poljoprivrede i akvakulture podržan digitalizacijom, a plan ima 40 mjera koje su grupirane u sedam područja i trebaju odgovoriti na 21 razvojnu potrebu i ostvariti najvažniji cilj da se više osvijesti potreba i što više proizvođača uključi u lanac ekološke poljoprivrede.

Kako je objavila Vlada RH, za njegovu provedbu u 2023. osiguran je ukupan iznos od 77,06 milijuna eura, od čega 37,8 milijuna u okviru Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda, 132.385 eura u okviru Ribarskih fondova, 7 milijuna eura su sredstva učešća za pomoći, 184.896 eura unutar izvora financiranja 11 Opći prihodi i primici, te 31,86 milijuna u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Male mljekare otkupljuju u udaljenim sredinama

Programom potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka bit će isplaćena pomoć 26 malih mljekara s 1,55 milijuna eura, a na temelju zakona o poljoprivredi i zaključka Vlade o pružanju financijske pomoći.

"Cilj je pružiti financijsku pomoć subjektima koji su suočeni s problemima povećanja troškova goriva i drugih koji su visoko zastupljeni u njihovom poslovanju i uzrokuju znatno povećanje troškova sabiranja i isporuke sirovog mlijeka do objekata za preradu“, izjavila je Vučković dodavši da je potencijalan broj korisnika 26 malih mljekara koje otkupljuju mlijeko od gotovo 20 posto hrvatskih proizvođača, nerijetko u vrlo udaljenim sredinama.


Tagovi

Mikrobiološka đubriva Uticaj na voćke Preparati Azotofiksatori Fosfobakterin Mikorizin Humivorin Silikobakterin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojčice u narodnim nošnjama . #RuralFoto #Selo