Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 20.04.2023. 16:00

Program potpore: Za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka milijun eura

Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Fotoember
  • 1.560
  • 89
  • 0

Prijedlog Programa potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka pušten je u javno savjetovanje. Riječ je o Programu koji je definiran u okviru 1,7 milijardi eura vrijednog Vladinog paketa pomoći u kojem su za mjere pomoći poljoprivredi, ribarstvu i drvnoj industriji osigurana sredstva vrijedna 45,7 milijuna eura. 

"Cilj je pružanje financijske pomoći onima koji su suočeni s problemima uzrokovanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja te uzrokuju značajno povećanje troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Milijun eura proporcionalno svim korisnicima

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja prerađuju mlijeko isključivo s vlastite farme. Potpora se u cijelosti financira iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Prihvatljivi troškovi za ostvarivanje potpore u okviru programa su nastali uslijed neplaniranog povećanja troškova sabiranja mlijeka uslijed rasta cijena energenata tijekom 2022. godine.  

Ukupan iznos od 1.000.000 eura će se proporcionalno rasporediti prihvatljivim korisnicima čiji su podaci o broju isporučitelja i sabranom mlijeku evidentirani u bazi podataka Jedinstvenog registra domaćih životinja u Aplikaciji za vođenje podataka o proizvodnji mlijeka u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022. godine.

"Zbog iznimno velikog povećanja cijene goriva subjekti u sabiranju i transportu mlijeka dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka", navode iz Ministarstva.

Dodjelom potpore, kažu, zadržala bi se postojeća razina proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, a samim time i očuvala proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 29.4.2023.

Prema podacima Ministarstva, u Republici Hrvatskoj trenutno posluje 29 malih mljekara, koje na godišnjoj razini prerade oko 32 milijuna kilograma mlijeka, a surađuju s više od 780 malih proizvođača mlijeka. "Poslovanje s velikim brojem proizvođača koji proizvode manje količine mlijeka čini proces sabiranja mlijeka organizacijski i tehnički zahtjevnim", istaknuli su.


Tagovi

Javno savjetovanje Potpore Sabiranje mlijeka Tropkovi Male mljekare


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]