Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore zbog suše
  • 26.08.2022. 12:00

Udruga Hrvatski krški pašnjaci: Najavljena pomoć zbog suše ide samo podobnima

Od 110 tisuća OPG-ova, iako natječaj još nije izašao, jasno je iz onoga što je ministrica rekla da samo 5 posto njih ima pravo na ovu mjeru, upozoravaju iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci.

Foto: Marinko Petković
  • 1.360
  • 162
  • 0

"Pompozno je ministrica poljoprivrede ovih dana najavila pomoć u iznosu od 200 milijuna kuna poljoprivrednicima koji se susreću s ekstremnim sušama", ovim riječima započinje Facebook objava Udruge Hrvatski krški pašnjaci.

Kako navode, radi se o još jednoj obmani poljoprivrednika koji se nalaze u zaista nezavidnoj situaciji zbog suše i ostalih poteškoća s kojima se susreću.

"Od 110 tisuća OPG-ova, iako natječaj još nije izašao, jasno je iz onoga što je ministrica rekla da samo 5 posto njih ima pravo na ovu mjeru", upozorili su.

Do kada će se mjere i pomoći dijeliti podobnima umjesto da se svima pravedno?, pitaju se.

Malima bacaju mrvice

Nadalje, navode da se vladajući kunu u to da su mali OPG-ovi kičma i nositelji hrvatske poljoprivredne proizvodnje, a velikima dijele 90 posto potpora, dok malima bacaju mrvice.

"Tako imamo situaciju da od 110 tisuća OPG-ova njih 80 tisuća dobije ispod 12.000 kn potpore, što je ustvari socijalna mjera", ističu iz Hrvatskih krških pašnjaka.

Također, podsjećaju da još uvijek velikoj većini nije isplaćena ni naknada za mineralno gnojivo, ali ni naknada za štetu povrtlarima čiji su nasadi proljetos stradali od tuče.

Opet slušamo o 200 milijuna kuna potpore za umjetno gnojivo - je li itko dobio novac?

"Postavlja li tko pitanje je li taj novac od naknade bio prijeko potreban tim ljudima za daljnje ulaganje i razvoj svojih kultura?“, pitaju se iz ove Udruge.

Kako zaključuju, ovakav se odnos prema hrvatskom selu, poljoprivredi, stočarstvu i ostalim granama samo dodatno povećava razočaranje ljudi u Hrvatskoj i tjera ih u inozemstvo.


Tagovi

Hrvatski krški pašnjaci Pomoć Suša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]