Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore u poljoprivredi
  • 25.07.2022. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

U OBŽ potpisani ugovori s korisnicima potpora u poljoprivredi

Natječaj za potpore je i dalje otvoren, a ovo je samo prvi dio ugovora koje smo podijelili, poručio je dožupan Josip Miletić.

Foto: OBŽ
  • 2.131
  • 131
  • 0

Stavljeno je prvih 13 potpisa na ugovore s korisnicima potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije. Ukupno je 62 dobitnika iz prvoga dijela, a iznos potpore je preko 953.000 kuna. Natječaj je i dalje otvoren.

"Potpisali smo ugovore za projekte koji su se prijavili i koji su u fazi realizacije. Na ovaj način želimo potaknuti kontinuirana ulaganja u proizvodnju, stvaranje dodane vrijednosti putem obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i onoga što čini bazičnu stvar poljoprivrednika, a to je proizvodnja hrane. U tome im želimo dati podršku", rekao je prilikom potpisivanja ugovora zamjenik župana Josip Miletić.

Istaknuo je kako je od 2017. do danas ova županija svojim poljoprivrednicima isplatila više od 17 milijuna kuna potpora koje je primilo više od 1.300 korisnika. Miletić je napomenuo i kako putem izgradnje sustava navodnjavanja žele doprinijeti razvoju ovog sektora te se trenutno radi na njih 16. 

Ove godine više od tri milijuna kuna potpora 

"Mislim da ćemo dugoročnim strategijama uspjeti napraviti da naši poljoprivrednici budu konkurentni na tržištu, imaju svu potrebnu potporu koju zaslužuju. Natječaj za potpore je i dalje otvoren, a ovo je samo prvi dio ugovora koje smo podijelili", poručio je dožupan i pozvao poljoprivrednike da pregledaju stranicu Osječko-baranjske županije, da se prijave i povuku novac. Ove godine je planirano nešto više od 3 milijuna kuna.

Županijska pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, rekla je kako je 1. ožujka objavljeno 13 javnih poziva za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji su usklađeni s Uredbom Europske komisije s potporama male vrijednosti u poljoprivrednom i nepoljoprivrednom sektoru. 

"Potpore su prvenstveno u sektoru stočarstva. Vidljivo je kako naši poljoprivrednici sve više svoju primarnu proizvodnju usmjeravaju prema preradi odnosno stvaranju proizvoda s dodanom vrijednošću. Intenzitet potpore se povećava kao i maksimalni iznos ako je riječ o mladim poljoprivrednicima, ali i onima koji su u sustavu ekološke poljoprivrede ili u prijelaznom razdoblju", objasnila je Wendlling. 

Ugovori su potpisani danas u Osijeku 

Kako je napomenula, kada je riječ o stočarskoj proizvodnji, potpore prevenstveno usmjerene prema kupovini uzgojno valjanih goveda, zadržavanju junica u vlastitoj proizvodnji te u proizvodnji mlijeka s obzirom na kvalitetu.

Javni poziv i dalje otvoren 

"Imamo i novu potporu koju smo uvrstili prošle godine, a riječ je o potpori za klanje stoke u registriranim objektima. Ove godine je uočljivo veći broj korisnika koji su se javili. Želimo da se većina stoke koja se uzgoji na području OBŽ-a ipak ovdje i kolje, ili na području susjednih županija, ali u registriranim objektima", dodala je. 

Pročelnica je istaknula kako je javni poziv i dalje otvoren sve do utroška sredstava. 

OBŽ otvorila javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi

Dok je Mirko Miladinović iz Koritne dobio 50 tisuća kuna potpore za pogon za preradu ekoloških žitarica, stočaru Ivanu Gašiću iz Beketinaca stigla je potpora od 18 tisuća kuna. Ovaj vasnik istoimene mini sirane u kojoj se bave proizvodnjom kuhanih kravljih sireva, potporu će, otkrio je, iskoristiti za valjano držanje uzgojnih jedinica. 

Na pitanje kakva je trenutno situacija u stočarstvu, kaže: "Sve je teže baviti se jer cijene divljaju, stočna hrana je otišla u nebesa. Morali smo i mi malo poskupjeti, ali minimalno. Sirevi su otišli tako 5 kuna po kilogramu, a svježe mlijeko nam je skuplje za jednu kunu".


Fotoprilog


Tagovi

Osječko-baranjska županija Potpore Stočarstvo Ugovori Josip Miletić Silva Wendling


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]