Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 02.03.2022. 13:20
  • Osječko-baranjska, Osijek

OBŽ otvorila javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi

Osječko-baranjska županija nastavlja ulagati u poljoprivredu kao jednu od ključnih gospodarskih grana koja će u budućnosti generirati nova radna mjesta, kaže župan Ivan Anušić.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.471
  • 242
  • 0

Osječko-baranjska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Riječ je o 13 mjera ukupne vrijednosti 3,27 milijuna kuna, a pozivi su otvoreni do utroška sredstava, najkasnije do 15. studenoga 2022. godine (osim javnog poziva za manifestacije koji je otvoren do 1. prosinca 2022. godine).

"Tijekom protekle godine dodijelili smo potpore u vrijednosti od 2,1 milijuna kuna. Radi se o prvoj velikoj potpori poljoprivrednicima kojima je OBŽ izravno pomogla u realizaciji njihovih projekata i važnih aktivnosti u njihovu radu", izjavio je župan Ivan Anušić. Kako je rekao, u protekle četiri godine županija je izdvojila više od 15 milijuna kuna za poljoprivredu, pri čemu je potpore koristilo 1.111 korisnika.

"Smatram da smo time uspjeli oživjeti poljoprivredu kao jednu od ključnih gospodarskih grana na području naše županije koja će, uvjeren sam, u budućnosti generirati nova radna mjesta i daljnji napredak ovog kraja", zaključio je.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling kazala je da imaju 13 mjera koje su malo drugačije od onih u prethodnom programskom razdoblju. "Prednost smo dali mladim poljoprivrednicima i onima koji se bave ekološkom proizvodnjom, a njima se intenzitet potpora povećava za određeni postotni poen kao i maksimalni iznos koji mogu dobiti", pojasnila je. 

Potpora mladim poljoprivrednicima

Kako stoji u javnom pozivu, korisnik potpore je poljoprivrednik koji obavlja djelatnosti poljoprivrede na poljoprivrednom gospodarstvu, upisan u Upisnik OPG-a ili u Upisnik poljoprivrednika kao SOPG (samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo) ili obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti i nije stariji od 40 godina u godini podnošenja zahtjeva, koji je obrazovan ili osposobljen za zanimanje u poljoprivredi i po prvi put osniva poljoprivredno gospodarstvo kao nositelj ili ga je osnovao unatrag pet godina do dana podnošenja zahtjeva za potporu.

Korisnik mora imati sjedište ili prebivalište na području Županije i/ili ulaganje mora biti na njezinu području. Intenzitet potpore iznosi do 70 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 40.000 kuna godišnje. Ako je upisan u Upisnik subjekata u ekološkoj poljoprivredi ili je u prijelaznom razdoblju prelaska na ekološku proizvodnju, intenzitet potpore se povećava za 10 posto.

Oštećenicima u slučaju prirodnih nepogoda

Potpora se odobrava u slučaju štete od prirodne nepogode kada nije proglašena nepogoda sukladno propisima koji uređuju navedeno područje i nije zaključena polica osiguranja, a šteta je nastala na objektima u kojima se odvija proizvodnja, na poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi koja je nastala nakon 1. siječnja 2022. godine.

Olujno nevrijeme i tuča na području Petrijevaca lani uništili poljoprivredne kulture (Foto: Martina Popić)

Intenzitet potpore iznosi do 50 posto od ukupno utvrđene štete prema dokumentaciji nadležnih tijela, a najviše do 10.000 kuna godišnje.

Prvo osnivanje OPG-a

Prihvatljivi su troškovi obveznog osiguranja s osnova poljoprivrede, a koji se odnose na troškove doprinosa za mirovinsko i zdravstvenog osiguranja za godinu koja prethodi godini kada se podnosi zahtjev i odnose se na nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, kao i na člana gospodarstva koje je prvi put osnovano.

Intenzitet potpore je do 60 posto od iznosa prihvatljivih troškova, a najviše do 5.000 kuna godišnje. Ako korisnik nije stariji od 40 godina u godini podnošenja zahtjeva, uvećava se za 20 posto.

Kupovina uzgojno valjanih grla u stočarstvu

Prihvatljivi su troškovi kupovine uzgojno valjanih grla u govedarskoj, svinjogojskoj, ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji, a koji su nastali nakon 15. studenog 2021. godine. Uzgojno valjane junice za proizvodnju mlijeka moraju biti steone 5 i više mjeseci, te biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja, odnosno u druge propisom utvrđene registre.

Farma muznih krava (Foto: Maja Celing Celić)

Intenzitet potpore je do 30 posto prihvatljivih troškova. U govedarstvu do 2.000 kuna po grlu, a najviše ukupno po korisniku do 20.000,00 kuna godišnje, u svinjogojskoj proizvodnji do 600 kuna za ženska grla i do 1.500 kuna za muško grlo, a najviše ukupno po korisniku do 10.000 kuna godišnje, u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji do 300 kn za ženska grla i do 800 za muška grla, a najviše ukupno po korisniku do 5.000 kn godišnje.

Uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine

Pokrivaju se troškovi uzgoja i držanja uzgojno valjanih junica mliječne pasmine iz vlastitog uzgoja u jediničnom iznosu po grlu. Moraju biti steone 5 i više mjeseci, te upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

Korisnik je obvezan držati životinje za koje je ostvario potporu minimalno 3 godine od dana ostvarivanja potpore.

Potpora za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica odobrava se u iznosu do 2.000 kuna po grlu, a ako korisnik nije stariji od 40 godina u godini podnošenja zahtjeva potpora se uvećava za 30 posto.

Poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka

Potpora se odobrava korisniku kojem je 95 posto ukupne godišnje proizvodnje mlijeka I. razreda kvalitete prema propisima kojima je uređen sastav sirovog mlijeka.

Intenzitet iznosi za proizvodnju mlijeka u proteklih 12 mjeseci u količini od 40.000 do 50.000 kilograma do 2.000 kuna, za proizvodnju u količini od 30.000 do 40.000 kg do 3.000 kn i za količine od 5.000 do 30.000 kg do 4.000 kuna. Ako korisnik nije stariji od 40 godina u godini podnošenja zahtjeva potpora se uvećava za 25 posto.

Trošak usluge klanja u registriranim objektima,

Prihvatljiv je trošak usluge klanja svinja, goveda, ovaca i koza nakon 15. studenog 2021. godine.

Ovce na području Osječko-baranjske županije (Foto: Martina Popić) 

Intenzitet je do 80 posto troška, a najviše do 5.000 kuna godišnje. Ako korisnik nije stariji od 40 godina u godini podnošenja zahtjeva, najviši iznos potpore povećava se za 20 posto.

Potpora poljoprivrednicima u preradi poljoprivrednih proizvoda

Prihvatljivi su troškovi nabave strojeva i opreme za pakiranje, sušenje i preradu proizvoda u sklopu poljoprivrednog gospodarstva, a koji su nastali nakon 15. studenoga 2021. godine.

Najmanji iznos pojedinačno izvršenog ulaganja za koji se može ostvariti potpora je 2.000 kuna. Intenzitet potpore je do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 30.000 kuna godišnje.

Više informacije o svim mjerama pronađite ovdje.

Osim navedenih potpora, objavljeni su javni pozivi za još njih pet. To su ulaganja u istraživačke projekte u poljoprivredi, za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda, potpora za manifestacije i uređenje ruralne infrastrukture vezane uz poljoprivredu


Tagovi

Potpore OBŽ Ivan Anušić Silva Wendling Javni poziv


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]