Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HBOR
  • 27.11.2017. 16:30

Sredstva za OPG po kamatnim stopama od 1,7 ili 1,9%

Osim što su snižene osnovne kamatne stope na 1,7 ili 1,9%, uskoro će biti jednostavnije podnošenje zahtjeva za kredit i ubrzavanja procesa odobrenja kredita vezanih uz EU projekte u poljoprivredi!

Foto: bigstockphoto.com
  • 6.262
  • 264
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede, prilikom potpisivanja novih ugovora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva u vrijednosti 89 milijuna kuna, predstavljene su nove mjere HBOR-a s ciljem povećanja ulaganja u poljoprivredu i dinamike povlačenja sredstava iz EU poljoprivrednih i ribarskih fondova.

Snižene osnovne kamatne stope na 1,7%

Po Programu kreditiranja EU projekti ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice osnovne kamatne stope su snižene s 2,4 na 1,7% godišnje za kredite s rokom otplate do 10 godina i s 2,7 na 1,9% za krediti s duljim rokom otplate. Konačna kamatna stopa ovisi o ponuđenim sredstvima osiguranja i kreditnom rangu korisnika.

Sredstva su namijenjena kreditiranju ulaganja koja se prijavljuju na natječaj iz izvora nekog od EU poljoprivrednih i ribarstvenih fondova. Krediti se odobravaju izravno, putem poslovnih banaka ili po modelu podjele rizika na rok do 15 godina s mogućnošću počeka do 3 godine, odnosno 5 godina za podizanje i/ili restrukturiranje dugogodišnjih nasada.

Osnovne kamatne stope snižene su na 1,7% za kredite s rokom otplate do 10 godina, odnosno 1,9% za kredite s rokom otplate duljim od 10 godina, omogućeno kreditiranje OPG-a kroz više programa te priznavanje granta kao vlastitog učešća.

Sredstva granta kao vlastito učešće i za umanjenje glavnice

Sredstva granta u određenim slučajevima mogu se koristiti za umanjenje glavnice kredita, a kod izravnog kreditiranja HBOR može do 70% iznosa granta prihvatiti kao vlastito učešće. Kod kreditiranja putem poslovnih banaka postotak definira poslovna banka.

Uskoro pojednostavljenje dokumentacije

Osim sniženja kamatnih stopa, HBOR je trenutno u postupku pojednostavljenja podnošenja zahtjeva za kredit i ubrzavanja procesa odobrenja kredita vezanih uz EU projekte u poljoprivredi. "U pregovorima smo s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o usklađenju dokumentacije. Naime, većina dokumentacije koja se dostavlja Agenciji potrebna je i HBOR-u pa iznalazimo rješenje kako bi smanjili administriranje našim klijentima", naglasila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Sredstva za OPG po 2% i po drugim programima

Osim izmjene uvjeta za kreditiranja projekata sufinanciranih iz EU fondova, novost je i mogućnost kreditiranja OPG-ova koji su u sustavu PDV-a putem programa Žene poduzetnice, Početnici, Poduzetništvo mladih i Malo i srednje poduzetništvo po kojima do sada nije bilo moguće kreditiranje projekata OPG-a.

Radi se o programima s vrlo povoljnom kamatnom stopom od 2%, rokovima otplate do 14 godina, počekom od 2, 3 i 5 godina ovisno o vrsti ulaganja.

Dodatno, uvedena je i mogućnost izravnog kreditiranja OPG-ova koji su u sustavu PDV-a putem programa Žene poduzetnice, Početnici, Poduzetništvo mladih i Malo i srednje poduzetništvo. Po programima kreditiranja Početnici i Poduzetništvo mladih nositelji OPG-ova izuzeti su od obveze samozapošljavanja po realizaciji ulaganja.

Za više informacija obratite se na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: bigstockphoto.com


Tagovi

HBOR Kredit Financiranje OPG Kamata Ulaganja Program EU fondovi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]