Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državni proračun
  • 16.11.2020. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Proračun 2021.: Ministarstvu poljoprivrede 7,062 milijarde kuna

Održana je 6. sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora na čijem je dnevnom redu bio i prijedlog državnog proračuna.

Foto: Renata Prusina
  • 1.820
  • 252
  • 0

Proračun Ministarstva poljoprivrede za 2021. godinu planiran je u iznosu od 7,062 milijarde kuna, navela je ministrica Marija Vučković na 6. sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. 

"Za troškove administracije i upravljanja osiguran je iznos od 174 milijuna kuna za Ministarstvo poljoprivrede, 104 milijuna kuna za Agenciju za plaćanja u poljoprivredu ribarstvu i ruralnom razvoju, 64 milijuna kuna za Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, a 10 milijuna kuna za Državnu ergelu", pojasnila je. 

Lakše doniranje hrane 

Inače, kako stoji u priopćenju Odbora, prihodovna strana državnog proračuna u 2021. planirana je u iznosu od 147,3 milijardi kuna, dok su ukupno planirani rashodi u iznosu od 157,9 milijardi kuna i veći su za 2 milijarde kuna u odnosu na rebalans 2020. godine odnosno 1,3%. Nakon pada BDP-a u 2020. godini od 8 %, u 2021. se očekuje realni rast od 5 %, odnosno 3,4 % u 2022. i 3,1 % u 2023. godini.  

Podsjećamo, rebalansom državnog proračuna za 2020. planirano je povećanje od 264,5 milijuna kuna za ovo ministarstvo, od čega se najveći dio odnosi na nacionalni udio u sufinanciranju mjera iz Programa ruralnog razvoja (81 milijun kuna). 

Rebalans proračuna: Ministarstvu poljoprivrede dodatnih 264 milijuna kuna

Ovogodišnje povećanje sredstava na stavkama Ministarstva poljoprivrede vezano uz informatizaciju, sredstava za izravna plaćanja i mjere ZPP uređenja tržišta, ali i uvođenje novih programa za pomoć sektorima voćarstva i povrćarstva, uspostave registra organizacija vinogradara i voćara, očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja, potpore braniteljskim zadrugama u poljoprivredi i klasterima poljoprivrednih proizvođača, pozdravila je i predsjednica Odbora Marijana Petir.

Pozitivnim je ocijenila i povećanje sredstava za sprečavanje i smanjenje nastanka otpada od hrane i doniranje jer i dalje bacamo godišnje oko 80 kg po stanovniku, a u realizaciji još uvijek postoje problemi koje treba otkloniti. 

Započela isplata predujma 

"Napravljen je vodič za doniranje hrane, a trenutno je u pripremi informacijski sustav koji bi ga trebao olakšati", rekla je Vučković.  

Fiskalizaciju mljekomata, bučomata, jajomata sufinancirat će Ministarstvo poljoprivrede

Odgovarajući na upit predsjednice Odbora hoće li Ministarstvo osigurati potrebna sredstva za potpore poljoprivrednicima za provođenje fiskalizacije na samoposlužnim aparatima,, uzvratila je da su započeli izradu programa pomoći. 

Podsjećamo, danas je i započela isplata predujma poljoprivrednicima u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2020. godinu. Osiguran je iznos od jedne milijarde i 565 milijuna kuna, što je 200 milijuna kuna više nego prošle godine.

Poljoprivrednici, započela je isplata predujma u okviru izravnih plaćanja

Potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 


Tagovi

Proračun Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković Marijana Petir Saborski odbor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]