• Gospodarski oporavak
  • 21.07.2020. 08:00

Plenković: Donosimo 22 milijarde eura za brzi gospodarski oporavak zemlje

U ranim jutarnjim satima premijer Andrej Plenković objavio je na svom Twitteru da su čelnici zemalja članica EU postigli dogovor o novom prijedlogu plana za oporavak i sedmogodišnjem proračunu.

Foto: Twitter/Andrej Plenković
  • 734
  • 231
  • 1

Nakon pet dana maratonskih pregovora u Bruxellesu čelnici zemalja Europske unije postigli su dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1.074 milijarde eura. Naime, ovaj plan je dio odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa te novom dugoročnom proračunu država članica.

Jutros u 5:30 premijer Andrej Plenković je na svom Twitter profilu objavio da je dogovor postignut.

"Završio je sastanak. Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje", napisao je premijer. 

Predstavljena strategija gospodarskog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

Podsjećamo, još je u svibnju predsjednica Europske komisije, Ursula von Der Leyen, predložila na sjednici Europskog parlamenta Fond za oporavak gospodarstva od pandemije virusa Covid-19 vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) u iznosu 1.100 milijardi eura. 

"Plan oporavka predstavlja ogroman izazov i pretvara ga u priliku i ulaganje u budućnost. Europski Zeleni plan i digitalizacija pokrenut će radna mjesta i rast, otpornost naših društava i zdravlje okoliša", izjavila je tom prilikom von Der Leyen.


Tagovi

Plan oporavka EU Andrej Plenković Korona kriza Budžet Gospodarski oporavak


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

The Pivo