• Gospodarski oporavak
  • 21.07.2020. 08:00

Plenković: Donosimo 22 milijarde eura za brzi gospodarski oporavak zemlje

U ranim jutarnjim satima premijer Andrej Plenković objavio je na svom Twitteru da su čelnici zemalja članica EU postigli dogovor o novom prijedlogu plana za oporavak i sedmogodišnjem proračunu.

Foto: Twitter/Andrej Plenković
  • 741
  • 232
  • 1

Nakon pet dana maratonskih pregovora u Bruxellesu čelnici zemalja Europske unije postigli su dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1.074 milijarde eura. Naime, ovaj plan je dio odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa te novom dugoročnom proračunu država članica.

Jutros u 5:30 premijer Andrej Plenković je na svom Twitter profilu objavio da je dogovor postignut.

"Završio je sastanak. Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje", napisao je premijer. 

Predstavljena strategija gospodarskog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

Podsjećamo, još je u svibnju predsjednica Europske komisije, Ursula von Der Leyen, predložila na sjednici Europskog parlamenta Fond za oporavak gospodarstva od pandemije virusa Covid-19 vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) u iznosu 1.100 milijardi eura. 

"Plan oporavka predstavlja ogroman izazov i pretvara ga u priliku i ulaganje u budućnost. Europski Zeleni plan i digitalizacija pokrenut će radna mjesta i rast, otpornost naših društava i zdravlje okoliša", izjavila je tom prilikom von Der Leyen.


Tagovi

Plan oporavka EU Andrej Plenković Korona kriza Budžet Gospodarski oporavak


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.