Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktualni natječaji
  • 16.03.2022. 13:40

Otvoreno je 15 natječaja iz Programa ruralnog razvoja, na raspolaganju 1,3 milijardi kuna

Sredstva su namijenjena za ulaganja u sektore od strateške važnosti za hrvatsku poljoprivredu, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 6.256
  • 416
  • 0

Objavljeno je 15 natječaja iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna, osiguranih za ulaganja u sektore od strateške važnosti za hrvatsku poljoprivredu, pri čemu se nude brojne investicijske mogućnosti, između ostalog, za posebno osjetljiv sektor stočarstva, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, za ulaganja u tov svinja osigurano je 200 milijuna kuna, kojima je planirano povećati kapacitet za više od 30 tisuća tovljenika, dok je za izgradnju/rekonstrukciju i opremanje objekata za životinje s izmuzištem u sektoru mliječnog govedarstva osigurano 150 milijuna. Za stočarski sektor osigurano je i 67 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva.

Također, osigurana su sredstva za strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna. 

Za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije osigurana su sredstva iz Instrumenta Europske unije za oporavak (EURI) u iznosu većem od 141 milijuna kuna. Spomenuti natječaji su, naglašavaju, posebno važni u svjetlu tržišnih poremećaja izazvanih rastom cijena poljoprivrednih inputa, rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, a koji mogu dodatno ojačati prehrambenu sigurnost Hrvatske. 

Dopunjen je indikativni plan 2022.: Kada očekivati koji natječaj?

Za pomoć potresom pogođenim poljoprivrednicima na Banovini kreirana su tri ubrzana natječaja Mjere 5, pri čemu je posljednji u tijeku vrijedan 100 milijuna kuna. Uz to, otvoren je i onaj vrijedan 20 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama koje ne uključuju potres. 

U svrhu povećanja učinkovitosti u predindustrijskoj preradi drva otvoren je Natječaj vrijedan 147 milijuna kuna, za potporu lokalnim akcijskim grupama njih tri ukupne vrijednosti veće od 23 milijuna kuna, kao i onaj vrijedan 3 milijuna kuna uz pomoć kojeg će se poljoprivrednicima pružiti potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete.

Navode i da je otvoren natječaj za Mjeru koja se odnosi na očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi u cilju očuvanja genetskih resursa i očuvanja tradicionalnih biljnih i životinjskih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja, za što su osigurana sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna.

Pregled otvorenih natječaja nalazi se na ovdje.


Tagovi

Natječaji Ministarstvo poljoprivrede Investicijske mogućnosti Stočarstvo Skladišta Obnovljivi izvori


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Druga strana kiše... Užas.. :(