Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni pozivi
  • 02.03.2023. 15:10
  • Osječko-baranjska, Osijek

OBŽ za potpore u poljoprivredi osigurala 433.600 eura - javite se

Poljoprivreda je naša primarna djelatnost te je razvijamo i kroz izgradnju infrastrukture i kroz potpore. Sve su to ozbiljni projekti i novci, rekao je osječko-baranjski župan Anušić.

Foto: OBŽ
  • 4.835
  • 342
  • 0

Osječko-baranjska županija objavila je 13 javnih poziva za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za što su osigurali 433.600 eura (3,27 milijuna kuna). Uz to, u tijeku su i dva javna poziva za dodjelu potpora za provedbu projekata razvoja Pametnih sela, ukupne vrijednosti 26.000 eura, a 15. ožujka bit će objavljeno i pet takvih poziva za unaprjeđenje lovstva, ukupno vrijednih 35.150 eura.

"Poljoprivreda je naša primarna djelatnost te je razvijamo i kroz izgradnju infrastrukture poput sustava za navodnjavanje, Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće koji je otvoren, kao i druge aktivnosti, pa naravno i kroz potpore. Sve su to ozbiljni projekti i novci", rekao je župan Ivan Anušić napominjući da su ove godine povećali broj javnih poziva za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju na 20.

Prošle godine, dodao je, imali su ih 13 u ukupnom iznosu od 370.300 eura, a ove taj iznos povećali na 433.600 eura.

Mjere potpora u poljoprivredi 

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić pojasnio je kako se potpore temelje na Odluci o mjerama potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za programsko razdoblje od 2021.-2023. godine, a postoje tri poglavlja javnih poziva.

Prvo se odnosi na njih 13 koji su otvoreni od 1. ožujka i traju do utroška planiranih sredstava, najkasnije do 15. studenoga, izuzev javnog poziva za manifestacije koji je otvoren do 1. prosinca.

Riječ je o mjerama potpora mladim poljoprivrednicima, potpora oštećenicima u slučaju prirodnih nepogoda, za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine, za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, za trošak usluge klanja u registriranim objektima, za istraživačke projekte u poljoprivredi, poljoprivrednicima u preradi poljoprivrednih proizvoda, za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda, za manifestacije i potpora za uređenje ruralne infrastrukture vezane uz poljoprivredu.

Pametna sela i unaprjeđenje lovstva 

Drugo, 1. ožujka objavljena su i dva javna poziva za dodjelu potpora za izradu strategije i planova Pametnih sela na području ove županije. Tijekom protekle godine za navedeno je dodijeljeno potpora u vrijednosti 13.270 eura, dok je za ovu osigurano 26.000 eura.

Javne pozive možete pronaći ovdje

Donijeli su i Odluku o potporama za unaprjeđenje lovstva za razdoblje od 2020. do 2024. godine. Te mjere, pojasnili su, odnose se na opremanje hladnjača za prihvat mesa divljači, kupovina zemljišta za osnivanje remiza za divljač, razvoj i unaprjeđenje lovnog turizma, ozakonjenje lovačkih kuća i sudjelovanje na manifestacijama. Za njih je ove godine u proračunu osigurano 35.150 eura, a javni pozivi će biti otvoreni od 15. ožujka do utroška planiranih sredstava, najkasnije do 31. listopada 2023. godine.

Iz Županije ističu i da svi javni pozivi sadrže podatke o namjeni i visini moguće potpore, uvjetima za podnošenje zahtjeva, potrebnoj dokumentaciji, načinu, mjestu i roku podnošenja zahtjeva i načinu objave odluke o dodjeli potpore.


Tagovi

Osječko-baranjska županija Javni poziv Potpore u poljoprivredi Potpore ruralnom razvoju Unaprjeđenje lovstva Pametna sela Ivan Anušić Romeo Jukić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.