Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 04.03.2022. 10:30

Ministarstvo: Uvećane će potpore stočarima biti isplaćene već ove godine

Mljekari su na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede upozorili na učestalija odustajanja poljoprivrednika od mljekarske proizvodnje. Dok su ribari zabrinuti za nestašicu ulja kao sirovine potrebne za riblje konzerve.

Foto: Depositphotos/PicsFive
  • 4.360
  • 444
  • 0

U okviru najnovijih događaja uzrokovanih trenutnom situacijom u Ukrajini, a uslijed porasta cijena energenata i repromaterijala, predstavnici mljekarskog sektora upozorili su u utorak za vrijeme sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na učestalija odustajanja poljoprivrednika od mljekarske proizvodnje i istaknuli potrebu za povećanjem potpora.

Dok su predstavnici ribarskog sektora u srijedu ukazali na porast troškova u proizvodnji i preradi, ali i izrazili zabrinutost u slučaju nestašice ulja kao sirovine potrebne za riblje konzerve.

Iz Ministarstva kažu da je zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se žele postaviti smjernice za razvoj ovog sektora u cjelini, od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište.

Uskoro u savjetovanju novi natječaj

Naveli su i to da su povećana sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna, a uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja vrijedna više od 100 milijuna kuna. Pri tome je, kažu, jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene već ove godine odnosno za prošlu proizvodnu godinu, a do kraja tjedna će se u elektronsko savjetovanje uputiti natječaj iz Programa ruralnog razvoja za mliječno govedarstvo.

Nadalje, tvrde, resorno Ministarstvo kontinuirano radi na mjerama pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva uslijed povećanih troškova proizvodnje, za što je osigurano 50 milijuna kuna.

Riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, a zahtjev za odobrenjem potpore je poslan na notifikaciju Europskoj komisiji. Predmetna potpora pomoći će subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja.

Sve to je rečeno na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković i državnim tajnikom Zdravkom Tušekom te ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem koji je održan u utorak s predstavnicima sektora mlijeka i mliječnih proizvoda na temu aktualnih poremećaja na tržištu i sigurnosti robne opskrbe, s obzirom i na ratna zbivanja u Ukrajini. Istim povodom je u srijedu u nazočnosti državnog tajnika Šime Mršića i ravnatelja Uprave ribarstva Ante Mišure, ministrica održala sastanak s predstavnicima ribarskog sektora.


Tagovi

Stočari Ribari Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Potpore Marija Vučković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]