Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke organizacije
  • 05.02.2020. 10:35
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Ministarstvo izrađuje novi podzakonski akt, cilj je olakšati udruživanje proizvođača

Prema podacima Ministarstva, u Hrvatskoj trenutno djeluje 17 priznatih proizvođačkih organizacija u 8 različitih sektora, a ukupno broje 700 članova.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.520
  • 97
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede radi na izradi novog akta u području proizvođačkih organizacija, a cilj je olakšati udruživanje proizvođača, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se u utorak u Opuzenu sastala s predstavnicima više gradova i općina s tog područja. 

Ministrica Vučković je s predstavnicima gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i s desetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s tog područja uz ostalo razgovarala o financiranja lokalnih projekata, strategiji razvoja poljoprivrede, planu raspolaganja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem na tim područjima te udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Trenutno imamo 17 priznatih proizvođačkih organizacija

"Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na izradi novog podzakonskog akta u području proizvođačkih organizacija. Cilj je olakšati udruživanje proizvođača i kapacitiranje sa svrhom kvalitetnije pripreme prije javljanja na natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja i korištenja financijskih sredstava za njihov rad. Naglasak će biti na stvaranju sektorskih organizacija kao modela uspješnih organizacija koje integriraju temeljnu proizvodnju, proizvodnju sirovine te preradu i/ili  trgovinu. Povezivanje i udruživanje pravi je način za rast i razvoj, pa tako potičemo udruživanja primarnih proizvođača u proizvođačku organizaciju pomoću mjere 9", istaknula je ministrica poljoprivrede. 

Po podacima Ministarstva, u Hrvatskoj trenutno djeluje 17 priznatih proizvođačkih organizacija u 8 različitih sektora, a ukupno broje 700 članova.

Proizvođačka organizacija kojoj je odobren poslovni plan na početku rada može koristiti potpore kroz mjeru 9 "Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija", a članovi proizvođači pojedinačno mogu ostvarivati dodatne prednosti prilikom prijave na neke druge mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. 

Tijekom radnog sastanka u Opuzenu razgovaralo se i o planovima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i o razvoju lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) kroz turizam.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji aktivno ukupno 8.035 OPG-a

Ministarstvo pritom u priopćenju prenosi da je s krajem siječnja ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo aktivno ukupno 8.035 OPG-a, od kojih njih 80 ima registriranu jednu ili više dopunskih djelatnosti, pri čemu njih 18 ima registriranu dopunsku djelatnost pružanja ugostiteljskih usluga u objektima, još devet OPG-ova ima evidentiranu dopunsku djelatnost pružanja turističkih usluga, a četvero od njih ima registrirane obje djelatnosti.

Po podacima Ministarstva, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je kroz tip operacije 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti" odobreno 25 projekata u iznosu od gotovo 9,3 milijuna kuna, od toga za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju 24 korisnika u iznosu 8,9 milijuna kuna. Kroz tip operacije 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" odobrena su tri projekta u iznosu od 2,7 milijuna kuna, pri čemu su za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju odobrena dva projekta u iznosu 1,8 milijuna kuna.

U priopćenju se uz ostalo navodi i kako je u općini Dubrovačko primorje jedna od važnih tema razgovora bila izgradnja vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica, ukupne duljine 5250,06 metara, a u cilju osiguranja redovite vodoopskrbe kvalitetnom pitkom vodom stanovnicima naselja što nadalje omogućava povećanje životnog standarda stanovništva.

Sela Dubrovačkog primorja dobivaju pitku vodu, a otok Šipan sustav odvodnje

Nakon sastanaka u općini Dubrovačko primorje i Opuzenu, ministrica Vučković je posjetila Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a razgovaralo se o zajedničkim projektima Instituta i Ministarstva poljoprivrede, koje se temelje na provedbi višegodišnjih monitoringa za praćenje stanja stokova te ciljanih kratkoročnih ili višegodišnjih studija koje se provode po potrebi, kao i budućim istraživačkim projektima važnima za ribarstvo.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Proizvođačke organizacije Podzakonski akt Mjera 9 Ministrica Marija Vučković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Istra i #zemljacrvenica