Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodovod Dubrovnik d.o.o.
  • 24.04.2019. 07:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Sela Dubrovačkog primorja dobivaju pitku vodu, a otok Šipan sustav odvodnje

Ovi projekti možda nisu veliki kao neke investicije u gradovima, ali itekako imaju veliko značenje za stanovnike koji na tim područjima žive, kažu iz Vodovoda Dubrovnik d.o.o. koji zahvaljujući sredstvima Programa ruralnog razvoja dovodi pitku vodu u sela Dubrovačkog primorja. I ne samo to.

Foto: Vodovod Dubrovnik d.o.o.
  • 793
  • 59
  • 0

Koliko je širok raspon Programa ruralnog razvoja, možda najbolje opisuje Mjera 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima". U tijeku su gradnje vrtića, vatrogasnih domova, pristupnih cesta, ali i vodoopskrbe. Upravo zahvaljujući sredstvima dostupnim putem navedene mjere, i sela Dubrovačkog primorja dobit će pitku vodu, a otok Šipan sustav odvodnje. 

Naime, Vodovodu Dubrovnik d.o.o. kroz podmjeru 7.2., tip operacije 7.2.1. "Ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda", odobreno je više od sedam milijuna kuna za projekt Vodoopskrbni podsustav Majkovi i Dubravica. 

Konstantna opskrba pitkom vodom

"Vodoopskrbni podsustav Majkovi-Dubravica obuhvaća naselje Dubravica te zaseoke naselja Majkovi (Rožetići, Kovačići, Drvenik, Predenici, Kljunak, Osredina, Podosojnik, Grbljava, Kunja Ljuta i Prljevići). Projektom je predviđeno da se vodoopskrbni cjevovodi rade od lijevano željeznih cijevi od nodularnog lijeva, kao i fazonski komadi te armature. Sami cjevovodi su dimenzionirani tako da se, osim opskrbe pitkom vodom, omogućava i protupožarna zaštita na području predmetnih naselja.

Sami cjevovodi su dimenzionirani tako da se, osim opskrbe pitkom vodom, omogućava i protupožarna zaštita

Ovaj vodoopskrbni podsustav sastoji se od vodospreme Rožetići te glavnog vodoopskrbnog cjevovoda naselja Majkovi-Dubravica u duljini od 5.550 metara. Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji vodospreme Rožetići, a cjevovod je u poodmakloj fazi izvođenja i preostaje još za izvesti manje od 800 metara", otkriva nam Tihomir Matić, voditelj odnosa s javnošću Vodovoda Dubrovnik. 

Kako dodaje, preduvjet za realizaciju ovog projekta bila je izgradnja vodoopskrbnog sustava Gornja sela Orašca, kojeg je Vodovod uspješno dovršio prije dvije godine. Sam priključak putem kojeg se voda dovodi do Majkova tako je prethodno napravljen na dovodnom cjevovodu u blizini mjesta Riđica.

"Dovršetkom ovog  projekta naselje Majkovi će dobiti vodu, dok će se steći preduvjeti za izgradnju vodoopskrbnog cjevovoda naselja Dubravica. Ova će investicija ujedno omogućiti i novi razvoj ovih naselja. Dovođenjem konstante opskrbe pitkom vodom otvaraju se mogućnosti za povratak mladih na ova ognjišta, kao i za daljnji razvoj različitih industrija, od poljoprivrede do turizma. Ukupna vrijednost radova je oko 7 milijuna kuna bez PDV-a te se financiraju iz Programa ruralnog razvoja, a ugovorni rok za završetak radova je lipanj 2019. godine", dodaje voditelj. 

Septičke jame zamjenjuje sustav odvodnje 

Također, javili su se i na drugi natječaj tipa operacije 7.2.1. za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Suđurađ na otoku Šipanu. "Elafitsko otočje od vremena Dubrovačke republike važan je dio života stanovnika Dubrovnika. Najveći među njima je otok Šipan, gdje do danas nije postojao izgrađen sustav javne odvodnje. Odvodnja otpadnih voda trenutno se svodi na pojedinačne septičke jame i nekoliko izravnih ispusta u more, iako je glavna namjena morske obale na ovome području kupanje, sport i rekreacija. Stoga je Vodovod Dubrovnik pokrenuo projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Suđurađ na tom otoku", objašnjava Tihomir Matić. 

Dovođenjem konstante opskrbe pitkom vodom otvaraju se mogućnosti za povratak mladih na ova ognjišta

Sam projekt, otkriva, sastoji se od izgradnje nešto više od 800 metara gravitacijskih kanala, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, crpne stanice i podmorskog ispusta dužine 2,25 kilometara. Ujedno se predviđa i izgradnja 100 metara vodovodnih priključaka. Predviđena vrijednost ove investicije je 5,24 milijuna kuna bez PDV-a, a Vodovod Dubrovnik je i ovaj projekt također prijavio za financiranje iz Programa ruralnog razvoja.

Dovođenjem konstante opskrbe pitkom vodom otvaraju se mogućnosti za povratak mladih na ova ognjišta, kao i za daljnji razvoj različitih industrija, od poljoprivrede do turizma.

"Program ruralnog razvoja pokazao se kao izvrstan okvir za financiranje projekata posebno bitnih za razvoj ruralnih sredina. Upravo zahvaljujući njemu na otoku Šipanu te u Dubrovačkom primorju realizirat će se projekti koji možda nisu veliki kao neke investicije u gradovima, ali itekako imaju veliko značenje za stanovnike koji na tim područjima žive.

Dovođenje pitke vode u sela Dubrovačkog primorja te izgradnja sustava odvodnje u Suđurđu na otoku Šipanu uvelike će poboljšati uvjete života u tim sredinama i omogućiti nastavak dosadašnjih aktivnosti te potaknuti brojne nove, a to je omogućio upravo Program ruralnog razvoja", zaključuje. 


Tagovi

Vodovod Dubrovnik Mjera 7 Pitka voda Sustav odvodnje Ruralni razvoj Vodoopskrbni podsustav


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]