Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 10.07.2022. 16:30

LAG-ovima koji nisu ranije odabrani 750 tisuća kuna potpore

Korisnici natječaja su lokalne akcijske grupe, odnosno LAG-ovi koji nisu odabrani u programskom razdoblju 2014.-2020. godine.

Foto: Bigstock/vrstudio
  • 1.317
  • 100
  • 0

Nacrt natječaja za provedbu Podmjere 19.1. tip operacije 19.1.1. "Pripremna pomoć" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., pušten je u javno savjetovanje.

"Svrha Natječaja je dodjela potpore za izgradnju kapaciteta, osposobljavanje i umrežavanja u svrhu pripreme i provedbe lokalne razvojne strategije za programsko razdoblje 2023. – 2027. unutar Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj", pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Korisnici ovog natječaja su lokalne akcijske grupe, odnosno LAG-ovi koji nisu odabrani u programskom razdoblju 2014.-2020. godine.

Po korisniku 150 tisuća kuna 

Svakom korisniku koji udovoljava uvjetima propisanim ovim Natječajem dodjeljuje se najviše 150 tisuća kuna potpore, neovisno o iznosu raspoloživih sredstava iz ovog Natječaja koja iznose 750 tisuća kuna.

"U slučaju da je LAG registriran za bavljenje gospodarskom djelatnošću, potpora se dodjeljuje kao de minimis potpora – potpora male vrijednosti", stoji u nacrtu.

Čemu služe LAG-ovi i tko kontrolira njihovu efikasnost?

Naime, u smislu odrede Uredbe, ukupan iznos de minimis potpore iz bilo kojeg izvora javnog financiranja (strukturni fondovi EU ili bilo koje druge državne potpore) koja se po državi članici dodjeljuje jednom poduzetniku ne smije prelaziti 200.000 eura u trajanju od tri fiskalne godine.

Uvjeti za potpore

Neki od uvjeta koje korisnik mora udovoljiti su da lokalna akcijska grupa mora biti registrirana kao udruga sukladno Zakonu o udrugama.

Treba obuhvaćati ruralno područje s više od 10.000, a manje od 150.000 stanovnika sukladno važećem popisu stanovništva. Također, mora obuhvaćati jasno definirano i zemljopisno kontinuirano područje te stanovnike jednog ili više naselja unutar najmanje četiri jedinice lokalne samouprave.

U upravnom (izvršnom) tijelu korisnika moraju sudjelovati:

  • predstavnici gospodarskog i civilnog sektora s najmanje 50 posto zastupljenosti
  • predstavnici javnog sektora najmanje 20 posto zastupljenosti
  • žene s najmanje 30 posto zastupljenosti

Korisnik mora imati podmirene odnosno regulirane financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske.

Prihvatljivi su troškovi pripremne potpore koja se sastoji od izgradnje kapaciteta, osposobljavanja i umrežavanja u svrhu pripreme i provedbe strategije lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do: 20.7.2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje LAG Nacrt natječaja Tip operacije 19.1.1.


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]