Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG
  • 04.01.2022. 10:30

Čemu služe LAG-ovi i tko kontrolira njihovu efikasnost?

Lokalne akcijske grupe raspoređene su teritorijem RH i imaju zadatak poticati razvoj ruralnih sredina, a u novom programskom razdoblju 2023.– 2027. imat će još veću slobodu u kreiranju mjera i objavi natječaja.

Foto: Maja Celing-Celić (ilustracija)
  • 3.402
  • 220
  • 2

Lokalne akcijske grupe ili LAG-ovi često su u uvodnicima definirane kao "tijelo" ili "organizacija", ali po svojoj zakonskoj definiciji to su udruge građana. No, da biste saznali više o njihovu osnivanju i djelovanju, Ured za udruge pri Vladi RH će vas uputiti na Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Jednostavnije rečeno, LAG-ovi su nužnost propisana od strane Europske Unije, a sve radi efikasnijeg kanaliziranja novčanih sredstava u smjeru ruralnog razvoja.

Evo što kaže jedna od službenih definicija: To je lokalno partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora u ravnopravnom odnosu, na određenom geografski povezanom području, zasnovano na smjernicama LEADER pristupa. Cilj osnivanja je da se zajedničkim naporima, kroz izradu lokalnih razvojnih strategija i provedbu konkretnih zajedničkih razvojnih projekata, unaprijedi sveukupni razvoj i podigne konkurentnost ciljanog ruralnog područja. Vezuje se uz ruralno područje s više od 10.000, a manje od 150.000 stanovnika dok pojedino naselje u sklopu LAG-a ne smije imati više od 25.000 stanovnika.

Osim zadanih osnovnih ciljeva, EU propisuje tko i kako treba upravljati njime. U upravljačkoj strukturi sudjeluju predstavnici gospodarskog i civilnog sektora s najmanje 50 posto, javnog sektora s najviše 49% zastupljenosti i žene s najmanje 30 posto. Iako su po svojoj definiciji nepolitičke udruge, na rukovodećim pozicijama često sjede bivši načelnici i gradonačelnici (najčešće članovi različitih političkih opcija). LAG-ovi imaju obvezu propisati lokalnu razvojnu strategiju, plan provedbe iste, te sastavljati godišnje izvješće o radu.

Broj LAG-ova u RH

Prema podacima APPRRR u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. odobrene su 54 lokalne akcije grupe koje pokrivaju 513 JLS s 2,4 milijuna stanovnika. Detaljnije, prema podacima Europske mreže za ruralni razvoj u RH djeluje njih 68 od kojih 54 prema EAFRD (Fond za ruralni razvoj) i 14 prema EMFF (Fond za pomorstvo i ribarstvo) programu.

Oni su zadana forma udruženja koja svojim djelovanjem treba doprinijeti razvoju ruralnih prostora članica EU. Službeni ciljevi su im priprema i promicanje lokalne razvojne strategije te su odgovorni za njenu provedbu. U statutima su nabrojani brojni ciljevi od uspostave dijaloga vertikalno i horizontalno, uspostave protoka informacija, jačanja financijskih kapaciteta i sl, no svi se oni daju svesti pod jednu zajedničku misiju: on treba poticati razvoj područja na kojem se nalazi uz pomoć EU fondova. Sveukupnim razvojem nekog područja (gospodarski, ekološko-socijalni, infrastrukturni, i sl.), kvaliteta života stanovnika tog kraja bi se trebala poboljšavati. Možda bi se pomaci u standardu nekog ruralnog kraja u RH mogli izražavati prema trendovima iseljavanja/useljavanja u tu sredinu.

Natječaji iz EU fondova

Prema podacima APPRRR-a za provedbu tipova operacija 6.3.1., 6.1.1. i 4.1.1. koje se provode putem Podmjere 19.2., LAG-ovi su putem natječaja odabrali 1.996 projekata u vrijednosti gotovo 244 mil HRK potpore, dok je Agencije za plaćanja ugovorila 236 mil HRK potpore te je poljoprivrednicima isplaćeno 148 mil HRK potpore. Valja naglasiti kako je ovdje riječ o projektima male vrijednosti. Sami LAG-ovi financiraju se 90 posto sredstvima EU fondova i 10 posto sredstvima hrvatskog proračuna.

Djelovanje LAG-a i APPRRR se ponekad preklapa i isprepliće, dok istovremeno APPRRR kontrolira LAG-ove. No, ono što treba naglasiti je podatak da LAG može objaviti natječaj npr. za neku operaciju, ali po drugačijim uvjetima prihvatljivosti nego sama Agencija za plaćanja. Npr. ako APPRRR za istu operaciju traži nabavku samo nove opreme, pojedinačni LAG može za natječaj za istu operaciju dopustiti i nabavku rabljene mehanizacije. Zato vrijedi pratiti pomno i natječaje koje objavljuju. Iz Agencije poručuju da je osnovna smisao LAG-a djelovanje odozdo prema gore, odnosno usuglašavanje strategije uz direktan dogovor s članovima.

Tako je, kažu nam, u Programu provedba mjere LEADER koncipirana na način da temeljni uvjeti prihvatljivosti korisnika, projekta, troškova/aktivnosti, neprihvatljivi troškovi, predmet i svrha potpore, visina i intenzitet potpore, najmanji i najviši iznos potpore te ostali uvjeti u vezi provedbe pojedinog tipa operacije iz LRS moraju biti u skladu s tipom operacije koji je sukladan tipu operacije iz Programa.

Iznimno, LAG može propisati drugačije kriterije odabira, do 20 posto viši intenzitet potpore i restriktivnije uvjete nego što je propisano u Programu. Slijedom navedenog, tipovi operacije koja se provode putem LRS LAG moraju biti sukladni Programu, ali ne i detaljno s nacionalnim natječajima koje Agencija za plaćanja provodi za pojedine tipove operacije. 

"U novom programskom razdoblju 2023.-2027. imat će još veću slobodu u kreiranju mjera, kako bi se mogle još preciznije ciljati potrebe područja LAG-a i kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal lokalnih područja putem LRS LAG", navode.

Tko i kako provjerava korištenje isplaćenih LEADER sredstava?

APPRRR kontrolira provedbu mjera 19 na osnovu kojih LAG posluje. Također, provodi se kontrola njihova rada u AGRONET sustavu.

Agencija za plaćanja je sklopila Sporazum o suradnji u izvršavanju delegiranih administrativnih provjera s odabranim LAG-ovima s kojim su provjere sukladnosti s kriterijima odabira i uvjeta prihvatljivosti korisnika delegirane na njih. Nakon završetka postupka odabira na LAG razini, Agencija provjerava jesu li provjere obavljene na način propisan Sporazumom o suradnji ponavljajući administrativne provjere na osnovi uzorka te provjerava jesu li poštivana sva načela odabira propisana Smjernicama za provedbu postupka odabira projekata. Nakon provođenja navedenih provjera, a u slučaju pozitivnog ishoda, APPRRR ugovara projekte i nakon toga obavlja sve administrativne kontrole (provjera postupka nabave, opravdanosti troškova, financijske održivosti projekta, provjera realizacije projekta, kontrole na terenu).

No, i među samim LAG-ovima postoje oni efikasniji koji usmjeravaju veći broj projekata, kojima je veći postotak projekata odobren, a npr. istovremeno imaju manje zaposlenih. Postoji li sistem koji vrednuje i nagrađuje bolje, a eliminira one pasivnije?

Prema odgovoru iz APPRRR, LAG-ovi su dužni dostaviti godišnje izvješće o radu, a Agencija prati jesu li ovu obavezu ispunili. Odnosno Agencija je 2020. provela postupak nagrađivanja temeljem pokazatelja uspješnosti i kvalitete (podatci na dan 14. veljače 2020. godine). 

Detaljnu analitiku po LAG-ovima možete preuzeti ovdje

Stotinjak stalno zaposlenih na Mjeri 19

U 2019. godinu u LAG-ovima je bilo zaposleno ukupno 106 osoba na puno radno vrijeme koje rade isključivo na provedbi mjere 19. U 2020. godini bilo je zaposleno 100,76 osoba iskazano u FTE (Full-time equivalent) koje su bile zaposlene isključivo na provedbi Mjere 19 na puno i nepuno radno vrijeme. Broj osoba koje su bile zaposlene i na drugim projektima/poslovima je 255,94 na puno i nepuno radno vrijeme iskazano u FTE. Znači, ukupno je bilo zaposleno 356,7 na puno i nepuno radno vrijeme iskazano u FTE.

Da bi netko postao član, uvjet je da je radno sposoban i ima prebivalište na području istog LAG-a. Članovi mogu biti fizičke i pravne osobe. Može se učlaniti kao predstavnik obrta ili OPG-a, ili kao predstavnik tvrtke i sl. Jedinice lokalne samouprave (JLS) na području nekog LAG-a imaju svoje predstavnike tamo. Lokalne udruge i obrazovne institucije mogu pristupiti LAG-u. Također, i sve zainteresirane fizičke osobe mogu ispuniti pristupnicu, sastaviti odluku o pristupanju i dostaviti kopiju osobne iskaznice te se učlaniti.

Znate li da i preko LAG-ova možete dobiti novce za svoje projekte?

Za učlanjenje potrebno je uplatiti članarinu koja se razlikuje među LAG-ovima. Za tvrtke se najćešće kreće od 50 do 700 kn na godišnjoj razini, ovisno npr. o broju zaposlenih. Znanstvene, stručne i obrazovne institucije, također mogu biti članovi uz plaćanje članarine. Godišnju članarinu neki LAG-ovi naplaćuju 10.000 kn za JLS s manje od 3.500 stanovnika, a za veće 3kn po stanovniku.

Statistika LAG-ova

Prema broju stanovnika LAG Sava je najveći sa 124.600 stanovnika, a LAG Brač najmanji sa 13.956 stanovnika (podaci za 2019.). Od 54 hrvatske lokalne akcijske grupe, LAG Zeleni bregi obuhvaća najveći broj jedinica lokalne samouprave, čak 22. Većina ima od 1 do 6 zaposlenih na puno radno vrijeme, a neki nemaju uopće stalno zaposlene.

Rezultati zadataka koje obavljaju LAG-ovi nisu uvijek brojčano mjerljivi. Agencija za plaćanja u poljoprivredi je provela rangiranje efikasnosti rada LAG-ova za 2019. godinu radi raspodjele dodatnih sredstava i pojedini kriteriji vrednovanja solidno su postavljeni. Prema odredbama statuta, njihov rad je javan i jedan od zadataka je informirati lokalno stanovništvo o svojem djelovanju. No, na terenu čini se, mnogi ne znaju da postoje, niti čime se bave, a kamoli da se sami mogu učlaniti i pokušati utjecati na razvoj svog kraja.

Oni su dobro osmišljena europska inicijativa za buđenje lokalnih sredina, ali na području protočnosti informacija i transparentnosti njihovog rada u Hrvatskoj ima prostora za poboljšanje.

Jeste li vi upoznati s radom svog lokalnog LAG-a, jeste li ikad koristili usluge, surađivali s njima? Ako jeste, koliko ste zadovoljni njihovom uslugom?


Tagovi

APPRRR LAG Lokalna akcijska grupa LEADER EAFRD Mjera 19 Operacija 6.3


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić