Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 13.06.2022. 14:30

Kada se može očekivati završetak obrade natječaja za operacije 6.1.1. i 6.3.1?

Pomoćnik ravnatelja APPRRR-a Saša Bukovac otkrio nam je i planove objave drugih natječaja ove godine.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.005
  • 318
  • 0

U obradi su dva natječaja iz mjere 6 Programa ruralnog razvoja, 6.1.1. za mlade poljoprivrednike i 6.3.1. za male, a kada će završiti - pitanje je koje najčešće dobivamo.

Kako nam je odgovorio Saša Bukovac, pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dovršetak se očekuje krajem srpnja odnosno najesen. 

Riječ je, pojašnjava, o sredstvima iz EURI fonda, gdje je naglasak u natječajima na digitalizaciji, zelenom i jačanju konkurentnosti.

"U tom smjeru izmijenjena su i neka pravila te je ova mjera bila dočekana sa skepsom jer su ju na terenu shvaćali kao mjeru za polovne traktore, što ona u naravi nikako nije", napominje otkrivajući da se unatoč tim izmjenama i prigovaranjima na natječaje javio značajan broj korisnika. 

Više od 3.800 zahtjeva na natječaju za male 

Za operaciju 6.1.1. njih 934 pri čemu je iznos od nekih 150 milijuna kuna dostatan za 404 korisnika. Dosad su, otkriva, izdali ili pripremili 228 odluka o rezultatu administrativne kontrole, odnosno "prevalili više od pola puta" te mogu očekivati dovršetak obrade za većinu prihvatljivih korisnika negdje do kraja srpnja.

Na pitanje zašto većina, uzvraća zato što uvijek ostane nekoliko predmeta koji su predmetom rješavanja povjerenstva za prigovore pa se onda cijeli postupak za njih oduži. 

Za operaciju 6.3.1. zaprimili su čak 3.848 zahtjeva u vrijednosti od gotovo 436 milijuna kuna. Alokacija od 112,5 milijuna kuna dostatna je za nekih 900 korisnika.

"Prolazno vrijeme u ovom trenutku za ovu operaciju nešto je lošije te je na današnji dan izdano nekih 160 odluka. Ovakva dinamika podrazumijeva dovršetak obrade najesen", kaže dodajući da će oni koji zauzimaju viša mjesta biti ranije i obrađeni te će kontinuirano izdavati odluke odmah po obradi.

Objavljene su inicijalne rang liste za tipove operacija 6.3.1 i 6.1.1

"Tako će se dogoditi da će neki već dobiti prvu ratu isplate, dok obrada za ove druge neće biti dovršena", navodi Bukovac. 

Plan objave natječaja 

Kada su u pitanju planovi objave natječaja, pomoćnik ravnatelja napominje da je ova godina jako izazovna za Agenciju za plaćanja. Tako imaju osam otvorenih natječaja za investicijske mjere: za 4.1.1. Mliječne farme i silosi (veliki i mali), za 4.1.2, za 4.1.3., za 8.5.1., za 8.6.1.

U pripremi je novi natječaj za operaciju 4.2.1. za mini klaonice, zatim za 4.4.1.. Osim njih, postoji i plan za još jedan natječaj za operaciju 4.2.1. za sve sektore te uz njega vezan natječaj za operaciju 4.2.2. Planiran je i natječaj iz 4.1.1. namijenjen navodnjavanju, kao i jedan za operaciju 6.4.1. te za operaciju 9.1.1., proizvođačke organizacije.

"Silom vremenskih neprilika, pripremamo konstantno i natječaje za operaciju 5.2.1.", zaključuje naglašavajući da postoji mogućnost da se ovaj plan i promijeni, a korisnici će svakako o tome biti pravodobno informirani. 


Tagovi

Mjera 6 Mladi poljoprivrednici Mali poljoprivrednici Natječaj APPRRR Saša Bukovac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe