Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HBOR
  • 19.09.2019. 12:00

HBOR: Kreće povoljno kreditiranje ulaganja u ruralni razvoj, rok otplate do 15 godina

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a naglasila je da će potpisani sporazumi omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u ruralni razvoj koja su nužna da se stvore nova i bolja radna mjesta, viši prihodi te poveća opća konkurentnost ruralnih područja.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.321
  • 441
  • 0

Potpisan je sporazum o financiranju između Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i poslovnih banaka (OTP banka Hrvatska d.d.; Privredna banka Zagreb d.d.; Zagrebačka banka d.d.) čime je omogućen početak provedbe Investicijskih kredita za ruralni razvoj, a kojemu je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Za kredite je osigurano više od 500 milijuna kuna!

HBOR je, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, u okviru provedbe financijskog instrumenta Investicijski krediti za ruralni razvoj, upravitelj fonda sredstava, dok su poslovne banke financijski posrednici koje zaprimaju, obrađuju i isplaćuju kredite krajnjim primateljima.

Mogu se financirati projekti vrijednosti do 1 milijun eura

"Investicijskim kreditima za ruralni razvoj mogu se financirati projekti vrijednosti do 1 milijun eura, s dugim rokovima otplate do čak 15 godina, a moguć je i poček do 3 godine, odnosno do 5 godina za trajne nasade, sve u skladu s potrebama pojedinog projekta. Kamatne stope su niske, a korisnici su oslobođeni plaćanja uobičajenih bankarskih naknada", rekla je ministrica Vučković.

Niža kamata, duži rokovi otplate - počinje provedba Investicijskih kredita za ruralni razvoj

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a naglasila je da će potpisani sporazumi omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u ruralni razvoj koja su nužna da se stvore nova i bolja radna mjesta, viši prihodi te poveća opća konkurentnost ruralnih područja.

Peti financijski instrument u kojem sudjeluje HBOR 

"Ovo je peti financijski instrument u kojem sudjeluje HBOR - treći namijenjen privatnom sektoru, dok su dva namijenjena javnom sektoru. U godinu i pol, koliko provodimo financijske instrumente, odobreno je gotovo 700 milijuna kuna za ulaganja u privatni i javni sektor te smo na ovom području jedna od uspješnijih razvojnih banaka u Europskoj uniji. S obzirom na niske kamatne stope i duge rokove otplate, vjerujem da će potencijalni korisnici prepoznati pogodnosti ovog financijskog instrumenta čiji je cilj omogućiti nova ulaganja i potaknuti razvoj ruralnih područja te ih pozivamo da se obrate poslovnim bankama koje su uključene u suradnju", naglasila je Tamara Perko. 

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća i da je prošle godine, kao prvi korak u implementaciji financijskog instrumenta Investicijski krediti za ruralni razvoj, potpisan Sporazum o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, HBOR-a te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za provedbu financijskog instrumenta kojim se omogućava jednostavnije, brže, lakše i povoljnije kreditiranje ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo.

Kamatne stope su niske, a korisnici su oslobođeni plaćanja uobičajenih bankarskih naknada, rekla je ministrica Vučković.

Za što se mogu koristiti krediti?

"Investicijski krediti za ruralni razvoj mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima kao i modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumskouzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva", navode iz Ministarstva. 

Osnovne karakteristike Investicijskih kredita za ruralni razvoj:

  • Krajnji primatelji: Poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva.
  • Namjena kredita: Ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu, a sve u skladu s prihvatljivim namjenama po pojedinoj podmjeri PRR. Financiranje obrtnih sredstava povezanih s ulaganjem (do 30% iznosa prihvatljivih troškova ulaganja ili 200.000 EUR, ovisno o tome koje je iznos viši).
  • Najniži iznos kredita: 50,001 EUR u kunskoj protuvrijednosti.
  • Najviši iznos kredita: 1 milijun EUR u kunskoj protuvrijednosti.
  • Rokovi otplate: Do 15 godina, uključivši do 3 godine počeka, odnosno do 5 godina počeka za trajne nasade. Rok korištenja kredita do 18 mjeseci.
  • Valuta kredita: U kunama ili u kunama s valutnom klauzulom.
  • Kamatna stopa za krajnjeg korisnika: Prosjek zbroja kamatne stope na dio Programskog doprinosa (0%) i kamatne stope na dio kredita iz sredstava poslovne banke (prema ponudi u javnoj nabavi).
  • Dodana vrijednost: Niža efektivna cijena financiranja, što se ostvaruje kroz nisku kamatnu stopu te oslobođenje od plaćanja naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja i korištenja kredita.
  • Vlastito učešće korisnika kredita u investiciji iznosi u pravilu 10% ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a, a moguće je financirati i do 100% ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a, a sve sukladno procjeni poslovne banke.

Korisnici kredita

Prihvatljivi korisnici kredita su poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva, a što obuhvaća sljedeće organizacijske oblike:

  • obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG),
  • obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti,
  • trgovačko društvo (uključujući proizvođačke organizacije),
  • zadruga (također uključujući proizvođačke organizacije).

Ulaganja su moguća u sljedećim tipovima operacija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. (PRR):

  • Tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava
  • Tip operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš
  • Tip operacije 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije
  • Tip operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima
  • Tip operacije 4.2.2. Korištenje obnovljivih izvora energije
  • Tip operacije 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima
  • Tip operacije 8.6.1. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima
  • Tip operacije 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva

Kamatna stopa:

  • Na dio kredita iz sredstava Programskog doprinosa - 0%
  • Na dio kredita iz sredstava poslovne banke - u skladu s poslovnom odlukom banke

*Kamatna stopa je fiksna za cijelo vrijeme otplate kredita.

Više informacija o Investicijskim kreditima za ruralni razvoj saznajte na web stranici HBOR-a ili im se obratite na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

HBOR Ruralni razvoj Investicijski krediti za ruralni razvoj Tamara Perko


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]