Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FI PRR
  • 04.01.2022. 09:00

Financijski instrumenti: Mladima mogućnost kupovine zemljišta bez ograničenja

Zahvaljujući projektima koji su bili podržani ovim instrumentima, nabavljeno je više od 54 tisuća životinja te otvoreno ili očuvano više od 2.300 radnih mjesta, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 6.145
  • 478
  • 2

Službena platforma Europske komisije za savjetodavne usluge o financijskim instrumentima FI-compass priprema brošuru o studiji slučaja hrvatske sheme mikro i malih zajmova kao primjer dobre prakse drugim državama članicama EU, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, rezultat je to pozitivnih ocjena krajnjih primatelja i iznimno uspješnog korištenja sredstava financijskih instrumenta Programa ruralnog razvoja (FI PRR) koja su hrvatski poljoprivrednici u 2019. godini koristili u većem broju nego u ijednoj drugoj zemlji članici EU dok je 2020. godine primat preuzela mnogo veća Poljska, a Republika Hrvatska je ostvarila visoko drugo mjesto.

Iz tog se razloga ukupni raspoloživi iznos financijskih instrumenata povećavao u nekoliko navrata te je sa 536 došao na više od 782 milijuna kuna, pri čemu je zaključno s listopadom ove godine isplaćeno 437 milijuna kuna za 1.216 krajnjih primatelja, ističe Ministarstvo. Zahvaljujući projektima koji su bili podržani ovim instrumentima, naglašavaju, nabavljeno je više od 54 tisuća životinja te otvoreno ili očuvano više od 2.300 radnih mjesta.

Najveći udio projekta mladih u kategoriji do 50 ha

Naime, u Hrvatskoj su od 2018. godine u okviru Programa ruralnog razvoja, osim bespovratnih sredstava, na raspolaganju i financijski instrumenti Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj. Od 2019. godine tu su pojedinačna jamstva i Investicijski krediti za ruralni razvoj, a od 2020. godine uslijed Covid-19 krize i Mikro zajmovi za obrtna sredstva te Obrtna sredstva za ruralni razvoj, koji se provode u suradnji s korisnicima HAMAG-BICRO-m i HBOR-om, sve u svrhu poticanja rasta i razvoja te održanja likvidnosti poslovanja poduzetnika u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva. Riječ je o izuzetnim pogodnostima pri kreditiranju, uključujući kamatnu stopu nižu od tržišne, duže rokove korištenja sredstava i njihove otplate itd., pojašnjavaju iz Ministarstva.

Najveći udio korisnika prema veličini organizacijskog oblika čine mikro poduzeća (83 posto), a posebno je zanimljiv podatak da mladi poljoprivrednici sudjeluju sa značajnim udjelom korištenih i isplaćenih sredstava FI PRR (21 posto), pri čemu je najveći udio projekata mladih poljoprivrednika u kategoriji 20-50 hektara zemljišnih resursa.

"Kako bi se dodatno doprinijelo generacijskoj obnovi mladim će poljoprivrednicima u okviru FI SP ZPP u novom programskom razdoblju 2023.-2027. biti osigurana i mogućnost kupovine zemljišta bez ograničenja u ukupnoj vrijednosti investicije, uz kontinuitet provedbe uspješnih modela financiranja", stoji u priopćenju.

Naime, u anketi koju je u prosincu 2021. godine provelo Ministarstvo sudjelovalo je 575 ispitanika koji su postojeći sustav provedbe FI PRR ocijenili pozitivnim, pri čemu je 79 posto korisnika kamatnu stopu, koja za sve izdane zajmove i kredite FI PRR prosječno iznosi 0,46 posto, ocijenilo najvišom ocjenom. Također značajno, gotovo trećina ispitanika podnijela je prijavu za FI, koja je odobrena gotovo svim podnositeljima, odnosno njih više od 92 posto, zaključuju iz Ministarstva.


Tagovi

Financijski instrumenti Anketa Ministarstvo poljoprivrede Krediti Zajmovi Kamate


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.