Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara
  • 25.05.2022. 10:30

Europska komisija predstavila izvanrednu mjeru pomoći poljoprivrednicima

Državama članicama se daje mogućnost korištenja do 5 posto ukupnog doprinosa Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za jednokratnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Bigstock/GM photo
  • 8.272
  • 444
  • 0

Na jučer održanom Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu Europska komisija je predstavila prijedlog izvanrednog instrumenta pomoći poljoprivrednicima koji je na prethodnom sastanku u travnju predložila Hrvatska uz još 12 zemalja članica.

EK predložila iznimnu mjeru - poljoprivrednicima do 15.000 eura potpore

Konkretno, prijedlogom se državama članicama daje mogućnost korištenja do 5 posto ukupnog doprinosa Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj programu ruralnog razvoja za razdoblje 2021.-2022. za jednokratnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Maksimalni iznos potpore po korisniku je 15.000 eura, odnosno 100.000 eura za mala i srednja poduzeća.

Očuvati i osnažiti proizvodnju

"Naš prijedlog temeljili smo na učinku koji je slična mjera imala 2020. godine, u prvom valu Covid-19 pandemije i potrebi da se iskoristi svaki dostupan euro iz EU fondova kako bi proizvođačima hrane omogućili nastavak proizvodnje, a potrošačima osigurali dostupnu i priuštivu hranu", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodala je da je zahvalna na potpori kolega ministara, ali i na razumijevanju i fleksibilnosti Europske komisije. "Uz sve ostale mjere koje su nam na raspolaganju u okviru Komisijinog paketa mjera, vjerujem da ćemo ne samo očuvati nego i osnažiti našu poljoprivrednu proizvodnju", zaključila je.

U okviru točke o stanju na tržištu EK je održala prezentaciju o kanalima solidarnosti za Ukrajinu. Rumunjska je zatražila pomoć Europske komisije u rješavanju problema povećanja troškova realizacije projekata korisnika mjera programa ruralnog razvoja što je Hrvatska podržala.

Hrvatska podržala Cipar i Španjolsku

Njemačka je podnijela izvješće sa sastanka ministara zemalja G7 gdje je prehrambena sigurnost bila najvažnija tema. Ministri su informirani o pripremama za nadolazeću 12. WTO ministarsku konferenciju. Odobreni su Zaključci Vijeća o strateškom pristupu razvoju cijepljenja kao komplementarnog alata za prevenciju i kontrolu visokopatogene ptičje gripe.

Predsjedništvo je predstavilo rezultate seminara o platformama epidemiološkog nadzora, a slovačka delegacija o Dijalogu o budućnosti zaštite tla i njegovom potencijalu za postizanje ciljeva Zelenog plana za Europu.

Hrvatska je svoju podršku dala i grupi država predvođenih Ciprom, koje su se založile za potrebu uspostave novog zakonodavnog okvira EU-a vezanog za problematiku držanja kućnih ljubimaca te Španjolskoj oko zaštite od opasnog štetnog organizma koji predstavlja problem za proizvođače agruma.  


Tagovi

Vijeće ministara Marija Vučković Izvanredna mjera EAFRD


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage sve, sretan vam Dan žena!
Žive, zdrave i snažne bile!