Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPFRR
  • 20.05.2022. 15:55

EK predložila iznimnu mjeru - poljoprivrednicima do 15.000 eura potpore

Odabrani poljoprivrednici te mala i srednja poduzeća mogli bi dobiti do 15.000 eura, odnosno 100.000 eura pomoći zbog sve većih troškova gnojiva, stočne hrane i goriva, objavila je Europska komisija.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 17.780
  • 1.524
  • 1

Europska komisija predložila je danas iznimnu mjeru koju financira Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) kako bi se državama članicama omogućilo plaćanje jednokratnog paušalnog iznosa poljoprivrednicima i poljoprivredno-prehrambenim poduzećima pogođenim značajnim povećanjem ulaznih troškova. 

Prema prijedlozima, poljoprivrednici u EU-u koji se bore s većim troškovima gnojiva, stočne hrane i goriva zbog rata u Ukrajini, također bi mogli dobiti izravne potpore od država članica. Poljoprivrednici bi mogli dobiti do 15.000 eura, a povezanim malim tvrtkama pomoć do 100.000 eura mogla bi stići izravno iz sredstava EU-a za ruralni razvoj.

Bitna je globalna sigurnost hrane

Takva povećanja cijena, posebice energenata, gnojiva i stočne hrane, narušavaju poljoprivredni sektor i ruralne zajednice, što dovodi do problema s likvidnošću i novčanim tokovima poljoprivrednika i malih ruralnih poduzeća aktivnih u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda, stoji u objavi EK. 

Kako navode, izravnim rješavanjem ovih izazova novčanog toka, potpora će se pozabaviti poremećajima na tržištu i tako pridonijeti globalnoj sigurnosti hrane.

"Poljoprivrednici, uz potporu Zajedničke poljoprivredne politike, nastavljaju neumorno dokazivati ​​svoju vrijednost proizvodnjom hrane u teškim okolnostima. Nakon pandemije Covid-19, sada su jako pogođeni posljedicama ruske invazije na Ukrajinu", izjavio je povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski. Kako kaže, nekima je opstanak na kocki.

"Ovom mjerom, posljednjom u nizu u sklopu ZPP-a, mi ih podržavamo kako bi mogli nastaviti proizvoditi hranu koja je potrebna svijetu, brinuti se za svoju zemlju i za svoje obitelji", poručio je. 

Nakon što je usvoje suzakonodavci, ova mjera omogućit će državama članicama da odluče koristiti raspoloživa sredstva do 5 posto njihova proračuna EAFRD-a za godine 2021. – 2022. za izravnu potporu dohotku poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima aktivnim u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda. 

EK će nadzirati zalihe članica

To predstavlja potencijalni proračun od 1,4 milijarde eura u EU. Od država članica traži se da ovu potporu usmjere na korisnike koji su najviše pogođeni trenutačnom krizom i koji se bave kružnim gospodarstvom, upravljanjem hranjivim tvarima, učinkovitom upotrebom resursa ili ekološkim i klimatskim metodama proizvodnje.

Komisija također pojačava praćenje glavnih poljoprivrednih tržišta pogođenih ratom. Nakon odluke objavljene danas, države članice morat će obavijestiti Komisiju o svojoj mjesečnoj razini zaliha žitarica, uljarica, riže i certificiranog sjemena ovih proizvoda koje drže relevantni proizvođači, veletrgovci i operateri. 

Europska komisija je također pokrenula namjensku nadzornu ploču koja predstavlja ažurirane, detaljne statistike o cijenama, proizvodnji i trgovini mljevenom pšenicom, kukuruzom, ječmom, repicom, suncokretovim uljem i sojinim zrnom na razini EU i na globalnoj razini. To tržišnim subjektima pruža pravovremenu i točnu sliku dostupnosti osnovnih proizvoda za hranu i hranu za životinje.


Tagovi

Europska komisija Iznimna mjera Janusz  Wojciechowski EAFRD


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

145 godina Poljoprivrednog instituta