AgroKlub.com

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Financiranje » Europska komisija kaže da za dobivanje poticaja za pašnjak ne trebaju krave?

Europska komisija kaže da za dobivanje poticaja za pašnjak ne trebaju krave?

Europska komisija

Europska komisija kaže da za dobivanje poticaja za pašnjak ne trebaju krave?

Datum: 19.12.2017. 13:30

Kategorija:

Financiranje

Eu financira održavanje krških pašnjaka čak i kad se samo kosi, kaže Europska komisija.

Visina poticaja ne može se uvjetovati brojem krava na pašnjacima, kako to predviđa hrvatski pravilnik. Navodi se to u uputi Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije poslanoj Ministarstvu poljoprivrede.

Današnji telegram piše da je Europska komisija, "ne umanjujući pravo Hrvatskoj da provodi kontrole i smanji mogućnost špekuliranja zemljištem", poručila Ministarstvu poljoprivrede da to može raditi, ali samo u skladu sa zakonodavstvom Europske unije.

Europska komisija vs Tolušić: za pašnjak ne trebaju krave?

Iz toga proizlazi kako EU financira održavanje krških pašnjaka čak i ako se taj teren samo kosi. Ministarstvo, prema tome, ne smije uvjetovati broj grla, nego treba poljoprivredniku dopustiti odabir alternativnih aktivnosti koje nisu nužno povezane s proizvodnjom.

"Od Hrvatske se očekuje da zaštiti financijske interese Europske unije i spriječi rizik od špekulanta, ali samo u skladu sa zakonima EU. Eurobirokrati su svjesni da je područje potpora prilično ranjivo na zloupotrebe, pa je na Hrvatskoj da smanji rizik od mešetarenja zemljom i kontrolira aktivnosti korisnika potpora", navodi Telegram.

Ministarstvo reagiralo na uputu

Kako doznajemo, Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je Europskoj komisiji braneći predmetni Pravilnik. Podsjećamo, u ožujku su, nakon što su otkrivene stotine zapuštenih parcela čiji vlasnici ne posjeduju ni jedno grlo stoke, a predstavljali su se kao stočari te tražili i dobili potpore za pašnjake, krenule nenajavljene inspekcije.

Kraj izvlačenju potpora za pašnjake, idemo dalje

"Za prošlu godinu neće nitko od njih dobiti novce, isplate su stopirane. Za sve one za koje se utvrde nepravilnosti, neće dobiti ništa. Što je bilo prijašnjih godina možemo samo naslućivati, jer ne znamo kakvi su bili pašnjaci 2014. ili 2015. godine. Žalosno je da se ovakve stvari nisu kontrolirale prije", rekao je tada Tolušić.

Zbog uvođenja novog pravilnika, ministra je nadovno Europskoj komisiji tužio investitor Claude Jambrušić.

Foto: Bigstockphoto/DedMityay

Broj pregleda članka: 6059; Uspješnost članka: 396.95

Tagovi: Tomislav Tolušić, Europska komisija, Goveda, Pašnjaci

Ključne riječi članka: europska, komisija, kaze, da, za, dobivanje, poticaja, za, pasnjak, ne, trebaju, krave, ministarstvo, potpora, poljoprivrede, europske, komisija, europska, europska komisija


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!