Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 19.12.2017. 13:30

Europska komisija kaže da za dobivanje poticaja za pašnjak ne trebaju krave?

Eu financira održavanje krških pašnjaka čak i kad se samo kosi, kaže Europska komisija.

Foto: Bigstockphoto/DedMityay
  • 7.278
  • 413
  • 1

Visina poticaja ne može se uvjetovati brojem krava na pašnjacima, kako to predviđa hrvatski pravilnik. Navodi se to u uputi Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije poslanoj Ministarstvu poljoprivrede.

Današnji telegram piše da je Europska komisija, "ne umanjujući pravo Hrvatskoj da provodi kontrole i smanji mogućnost špekuliranja zemljištem", poručila Ministarstvu poljoprivrede da to može raditi, ali samo u skladu sa zakonodavstvom Europske unije.

Europska komisija vs Tolušić: za pašnjak ne trebaju krave?

Iz toga proizlazi kako EU financira održavanje krških pašnjaka čak i ako se taj teren samo kosi. Ministarstvo, prema tome, ne smije uvjetovati broj grla, nego treba poljoprivredniku dopustiti odabir alternativnih aktivnosti koje nisu nužno povezane s proizvodnjom.

"Od Hrvatske se očekuje da zaštiti financijske interese Europske unije i spriječi rizik od špekulanta, ali samo u skladu sa zakonima EU. Eurobirokrati su svjesni da je područje potpora prilično ranjivo na zloupotrebe, pa je na Hrvatskoj da smanji rizik od mešetarenja zemljom i kontrolira aktivnosti korisnika potpora", navodi Telegram.

Ministarstvo reagiralo na uputu

Kako doznajemo, Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je Europskoj komisiji braneći predmetni Pravilnik. Podsjećamo, u ožujku su, nakon što su otkrivene stotine zapuštenih parcela čiji vlasnici ne posjeduju ni jedno grlo stoke, a predstavljali su se kao stočari te tražili i dobili potpore za pašnjake, krenule nenajavljene inspekcije.

Kraj izvlačenju potpora za pašnjake, idemo dalje

"Za prošlu godinu neće nitko od njih dobiti novce, isplate su stopirane. Za sve one za koje se utvrde nepravilnosti, neće dobiti ništa. Što je bilo prijašnjih godina možemo samo naslućivati, jer ne znamo kakvi su bili pašnjaci 2014. ili 2015. godine. Žalosno je da se ovakve stvari nisu kontrolirale prije", rekao je tada Tolušić.

Zbog uvođenja novog pravilnika, ministra je nadovno Europskoj komisiji tužio investitor Claude Jambrušić.

Foto: Bigstockphoto/DedMityay


Tagovi

Europska komisija Pašnjaci Tomislav Tolušić Goveda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]