Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski poticaji
  • 01.08.2017. 08:55

Europska komisija vs Tolušić: za pašnjak ne trebaju krave?

Zbog odluke da korisnici europskh poticaja za održavanje pašnjaka moraju imati jednu kravu na dva hektara u kontinentalnom ili jednu kravu na tri hektara u krškom području, ministar Tolušić mora odgovarati Europskoj komisiji.

Foto: Bigstockphoto/ruslan_shramko
  • 4.970
  • 396
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić mora odgovoriti Europskoj komisiji zašto je za održavanje pašnjaka obvezao broj stoke. Naime, zbog odluke da korisnici europskh poticaja za održavanje pašnjaka moraju imati jednu kravu na dva hektara u kontinentalnom ili jednu kravu na tri hektara u krškom području, ministra je Europskoj komisiji tužio investitor u stočarske OPG-ove Claude Jambrušić, piše dnevnik.hr.

Kako im je rekao Jambrušić, pašnjaci ne mogu izdržati tu količinu i koncentraciju krava.

Kraj izvlačenju potpora za pašnjake, idemo dalje

Ministar koji odluku mora objasniti Europskoj komisiji, pisanim je putem za taj portal odgovorio da dalmatinski krški pašnjaci nisu francuski pašnjaci i ne mogu se održavati košnjom, nego ispašom krava.

Kako podsjećaju, Tolušić je proljetos rekao da neki uzmu u najam hektar državnog pašnjaka za 300 kuna, a poberu 4.300 kuna europskih poticaja za održavanje pašnjaka iako uopće nemaju stoku. Komisija, pak, kaže da stoka ne treba jer se pašnjak može održavati i košnjom. Nakon što zaprime odgovore, Komisija će odlučiti smije li ministar odlučivati o kriterijima dodjele europskog novca.

Foto: Bigstockphoto/ruslan_shramko


Izvori

Dnevnik.hr


Tagovi

Tomislav Tolušić Pašnjaci Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).