Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 18.01.2021. 16:30

Dodatni poticaji za ekološke prakse - EK objavila popis

Oni koji u svojoj proizvodnji budu išli preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahtjeva, za to će dobiti dodatnu financijsku potporu.

Foto: Depositphotos/Evgenyi
  • 2.909
  • 400
  • 1

Europska komisija (EK) je objavila popis ekoloških poljoprivrednih praksi koje bi mogle biti financijski potpomognute instrumentom eko-shema u budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), a dio su reforme o kojoj se trenutno pregovara između Europskog parlamenta i Vijeća.

Riječ je o novom instrumentu namijenjenom nagrađivanju farmera koji u većoj mjeri od propisane doprinose ostvarivanju ciljeva Zelenog plana u zaštiti okoliša i klime te dobrobiti životinja. Dakle, oni koji u svojoj proizvodnji budu išli preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahtjeva, za to će dobiti dodatnu financijsku potporu.

Za što bi mogli dobiti dodatne poticaje?

O potporama za agrošumarstvo smo već pisali, no popis je puno duži. Kao poželjne prakse navode se eko poljoprivredna proizvodnja i takva rješenja za nadzor štetnika, uzgoj životinja u skladu s njihovom dobrobiti, agroekologija, zaštita bioraznolikosti te precizna poljoprivreda koja koristi digitalne tehnologije kako bi proizvodnja bila što učinkovitija.

U ublažavanje klimatskih promjena uključuje se smanjenje stakleničkih plinova te proizvodnja kojom se smanjuje ugljik u atmosferi i zadržava u tlu. Radit će se i na zaštiti i poboljšanju kvalitete vode te smanjenju vodnih resursa. Također, u planu je mehanička kontrola korova, sadnja sorata otpornih na štetnike, a veća pozornost usmjerit će se i na plodored.

Nadalje, dodatno će se financirati korištenje usjeva otpornijih na klimatske promjene. Što se tiče stočarstva i dobrobiti životinja, cilj je provoditi što više analiza na kakvoću hrane i vode, uključujući mikotoksine te osiguranje adekvatnog smještaja.

Detaljan plan potražite ovdje.

Podsjetimo, prema Zelenom planu cilj je do 2030. smanjiti uporabu štetnih pesticida i antimikrobnih lijekova u stočarstvu, postići da 25% EU agrarnog zemljišta bude pod ekološkom poljoprivredom, smanjiti gubitak hranjiva za najmanje 50% uz istovremeno osiguravanje nepogoršavanja plodnosti tla te konačno, smanjiti upotrebu gnojiva za 20%. Također, predložene su i mjere za bolje označavanje proizvoda kako bi potrošači bili bolje informirani o zdravoj i održivoj hrani.

Očekuje se da će ove sheme pridonijeti ostvarivanju navedenog plana te da će isključivo za njih biti namijenjeno 20% proračuna za izravna plaćanja poljoprivrednicima. 

Zemlje članice same će odlučivati koju će vrstu eko proizvodnje odabrati, a u prve dvije godine predviđena je pilot faza koja bi im trebala omogućiti pripremu za nove instrumente. Pravila bi se trebala početi primjenjivati od 1. siječnja 2023., a do tada će na snazi biti prijelazno razdoblje.


Tagovi

ZPP Zeleni plan Eko-sheme Europska komisija Poticaji Ekološka poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]