Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 17.05.2021. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Antun Vujić: Iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno je 95, a isplaćeno 75 posto sredstava

Mjera 4 je najiskorištenija, a od pet milijardi koje stoje na raspolaganju isplaćeno je već gotovo tri milijarde kuna, istaknuo je ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Foto: Vedran Stapić
  • 927
  • 575
  • 0

U Programu ruralnog razvoja od 18 milijardi kuna koje su na raspolaganju, objavljeno je natječaja za preko 20 milijardi kuna. Znači, za 115 posto da bi svi projekti mogli proći. Ugovoreno je 95 posto sredstava, a isplaćeno 75 posto iz cijelog PRRRH što ga čini jednim od najuspješnijih programa koji se provodi u Hrvatskoj od europskih strukturnih i investicijskih fondova, rekao je Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na panel raspravi održanoj u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. 

Gotovo osam godina Hrvatska je članica Europske unije, a u čitavom tom razdoblju, kroz različite pristupne mehanizme i fondove, zainteresirani su mogli povlačiti sredstva za svoje projekte. 

Mjera 4 najiskorištenija

Mjera 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", ističe Vujić najiskorištenija je, a od pet milijardi koje stoje na raspolaganju isplaćeno je već gotovo tri milijarde kuna. 

"To su baš investicije u imovinu poljoprivrednika. Isto tako značajne su i Mjere 6 i 8 koje su također investicijske i koje se prilično dobro koriste“, pojašnjava za Osječku televiziju.

Osvrnuo se i na navode o tome kako je Agencija spora, a isplate ne stižu na vrijeme. "Ne stignemo isplatiti sve koliko ima zahtjeva. Što se tiče izravnih potpora, kojih nikad nismo isplatili više i nikad prije, svake godine isplatimo predujam. Prošle godine smo do 30. studenog 70 posto predujma iz europskog dijela isplatili“, objašnjava.

Nadalje, nadovezao se i na zamjerke oko količine papirologije koja se mora predati za koju on smatra da je nema previše.

"Poljoprivrednici moraju znati kako realizirati svoje projekte kako je to propisano i da ne bi došlo do povrata sredstava, a na Agenciji je da svoje procedure i ostale poslove maksimalno pojednostavi kako bi se postupak ubrzao, a korisnici bili što prije isplaćeni“, naglašava. 

Važno je napomenuti, kaže ravnatelj, da na raspolaganju poljoprivrednicima stoji APPRRR, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede kao i brojni LAG-ovi.

Damir Šunić zadovoljan sredstvima

Shvativši da iz vlastitih sredstava neće moći odjednom isfinancirati sve što mu je potrebno, pčelar Damir Šunić odlučio se iskoristiti europska sredstva za unaprjeđenje svoje proizvodnje. 

"Što se tiče samog iskustva, ono je odlično. Prvo i osnovno dobijete novac, znači bespovratna sredstva. Druga stvar iskoristite to za poboljšanje svoje proizvodnje jačanje konkurentnosti na tržištu“, kaže sugovornik ove televizije koji je sredstva dobio prijavom na tip operacije 6.3.1.

Novcem su kupili novu opremu, a jedan dio investirali u kristalizatore u košnicama. "Uložili smo kako bi nam bilo lakše raditi, a time smo si kupili dodatno vrijeme i tako se možemo posvetiti nekim drugim stvarima poput proučavanja tržišta, plasmana robe“, objasnio je Šunić.

Iako je, napominje, dokumentacija opsežna i zna nekada biti frustrirajuće, prijavu na fondove uveliko su mu olakšali stručnjaci iz LAG-a. 

Za novo razdoblje osigurano 24 milijarde eura

Jedna od tema panela bio je i Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem“ čiji je cilj, podsjetila je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta. 

Tako svoje projekte provodi 740 poduzetnika i 3.200 OPG-ova, a kroz njih je otvoreno oko 4.000 novih radnih mjesta, a 11.000 njih je sačuvano. 

"To je dakako jedna vrlo dobra brojka po pitanju radnih mjesta na području pet slavonskih županija. Novo razdoblje zajedno s novim instrumentom, mehanizmom za oporavak i otpornost nosi dvostruko više sredstava, čak 24 milijarde eura, najavila je ministrica. 

Inače, cilj održanog panela bio je potencijalnim korisnicima Programskog razdoblja 2021.-2027. prenijeti iskustva poljoprivrednika, ali i pripremiti ih na ono što ih čeka. 

O čemu se sve raspravljalo na panelu možete pogledati u videu:


Tagovi

EU fondovi Antun Vujić Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova Mjera 4 Damir Šunić Projekt „Slavonija Baranja i Srijem“ Programskog razdoblja 2021.-2027. Nataša Tramišak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?