Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara EU
  • 30.05.2021. 09:00

Agrifish: Zatražena dodatna sredstva za dobrobit životinja i sektore pogođene mrazom

Najveći dio vremena tijekom dvodnevnog Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU, bio je posvećen raspravi o ZPP reformskom paketu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 316
  • 374
  • 0

Potporu za sektore voćarstva i pčelarstva zbog značajnih šteta uzrokovanih mrazom na voćnjacima, pčelinim zajednicama i medonosnom bilju, kao i dodatna sredstva za mjere Programa ruralnog razvoja koje uključuju dobrobit životinja, zatražila je hrvatska delegacija na čelu s ministricom Marijom Vučković na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica Europske unije Agrifish.

Kako se navodi u priopćenju resornog ministarstva, naglasili su i potrebu za očuvanjem maksimalne fleksibilnosti u okviru novog ZPP-a, založili se za pojednostavljenje pravila, male i srednje poljoprivrednike i područja s prirodnim ograničenjima, a izraženo je i nezadovoljstvo zbog uvođenja kategorije dezalkoholiziranih vina. Time se, smatraju, dovodi u pitanje reputacija visoko kvalitetnih europskih, a pritom i hrvatskih vina.

Reformski paket ZPP-a

Najveći dio vremena, stoji dalje, bio je posvećen raspravi o ZPP reformskom paketu i preostalim otvorenim pitanjima iz sve tri uredbe s ciljem postizanja političkog dogovora s Europskim parlamentom. Nakon 40 sati gotovo neprekidnih pregovora zaključeno je kako su još uvijek prisutne značajne razlike između stajališta dvaju institucija te je odlučeno da je optimalno rješenje obustaviti pregovore na nekoliko tjedana te ponovno pokušati u lipnju.

Ministrica je naglasila da je za postizanje političkog dogovora potrebno pronaći odgovarajuću ravnotežu u odnosu na zelenu ambiciju ZPP-a, vodeći pritom računa o održivosti poljoprivredne proizvodnje i osiguravanju dovoljne količine hrane. Odnosno, socijalni i gospodarski aspekti održivosti ne smiju biti zanemareni zbog većeg fokusa na doprinos poljoprivrede borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju okoliša.

Iznova je istaknuta potreba očuvanja maksimalne fleksibilnosti za države članice kako bi se izbjegao rizik povezan s mogućim gubitkom sredstava, a koji se izrazito povećava uvođenjem novih elemenata zelene arhitekture, posebno eko shemama.

Po pitanju uvjetovanosti odnosno poštivanju pravila dobre poljoprivredno okolišne prakse, hrvatska delegacija je naglasila važnost zadržavanja postojećih izuzeća za mala poljoprivredna gospodarstva, kao što je slučaj i u trenutnom programskom razdoblju.

Velike štete od mraza

Delegacija Grčke je u ime nekoliko država članica dala informaciju na temu nedavnih šteta od mraza u poljoprivrednom sektoru, posebno na vinogradima i maslinicima. Ministrica je podržala inicijativu o potrebi aktivacije pomoći EU u obliku dodjele potpore pogođenim poljoprivrednim sektorima. 

Grupa država članica, među kojima su Hrvatska, Španjolska i Francuska izvijestile su o WTO pregovorima vezanim uz potpore u ribarstvu. Naša je delegacija podržala promoviranje navdenog sporazuma o potporama u ribarstvu koji bi trebao priznati napore i postignuća Zajedničke ribarstvene politike u održivom gospodarenju resursima te poštivati posljednju reformu Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Pritom je, stoji između ostalog u priopćenju,  potrebno voditi računa o tretmanu gorivo za ribolov, uključujući i porezna izuzeća te tijekom pregovora uzeti u obzir sve potencijalne nuspojave koje bi sporazum mogao donijeti.

Na Vijeću održanom 26. i 27. svibnja 2021. u Bruxellesu, Hrvatsku su predstavljali ministrica  Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak i ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić, uz članove Stalnog predstavništva RH pri EU.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Agrifish ZPP Vijeće ministara Mraz Štete Dobrobit životinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).