Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma ZPP-a
  • 28.05.2021. 15:00

Još ništa od dogovora o reformi ZPP-a

Tema ovih pregovora bila su sredstva namijenjena za ZPP koja su trebala činiti trećinu proračuna EU za razdoblje od 2021.-2027. i iznositi 387 milijardi eura od čega je 270 milijardi eura usmjereno za izravna plaćanja.

Foto: Vedran Stapić
  • 193
  • 222
  • 0

Nije postignut dogovor o reformi Zajedničke poljoprivredne politike koji su između Europske komisije, Parlamenta i država članica trajali četiri dana. Trebali su završiti jučer, nastavljeni su jutros, ali nisu donijeli konkretne rezultate. 

Tema ovih pregovora bila su sredstva namijenjena za ZPP koja su trebala činiti trećinu proračuna EU za razdoblje od 2021.-2027. i iznositi 387 milijardi eura od čega je 270 milijardi eura usmjereno za izravna plaćanja, navodi reuters. Programom subvencioniranja poljoprivrede trebalo se zaštititi male farme te suzbiti negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš. 

Upravo su najviše kontroverzi izazvala pitanja vezana za sredstva namijenjena za eko sheme za zaštitu okoliša, eko poljoprivredu i ponovno uspostavljanje močvara isušenih radi pašnjaka. Više država članica odbilo je prijedlog Parlamenta da se za ove sheme izdvoji više od 30 posto plaćanja. Odnosno, bile su spremne prihvatiti 25 posto. 

Ideja kojom su se u Parlamentu vodili bila je da poljoprivrednici ostvare potpore za proizvodnju povoljnu za okoliš i klimu, a oni koji bi išli i preko tih zahtjeva, dobili bi dodatna sredstva. 

Njihov je prijedlog također sadržavao pravila za preusmjeravanje subvencija s velikih zemljoposjednika i poduzeća. Zemlje bi trebale preraspodijeliti 10 posto svojih plaćanja ZPP-a malim poljoprivrednicima, iako države to mogu izbjeći ako dokažu da će koristiti druge metode za pravičnu raspodjelu sredstava.

U državama članicama su željeli zadržati slobodu odlučivanja o eko shemama, ovisno o potrebama - bilo da je riječ o preciznoj poljoprivredi, agrošumarstvu, eko poljoprivredi i sl. S druge strane, parlamentarci traže stroži okvir i usklađivanje nacionalnih poljoprivrednih politika s europskim strategijama za zaštitu okoliša i klime, poput Europskog zelenog plana.

Jakopović: Prihodi poljoprivrednika padaju, prijedlog ZPP-a dodatno će pogoršati stanje

Vijećem Europske unije do kraja lipnja predsjeda Portugal čija je ministrica poljoprivrede Maria do Ceu Antunes danas izjavila kako će do kraja mandata pokušati postići ovaj sporazum. Ako se to ne dogodi, problem će biti "prebačen" na Sloveniju koja preuzima predsjedanje nakon Portugala. 


Tagovi

Reforma ZPP-a ZPP Maria do Ceu Antunes Pregovori


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije