Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 28.05.2021. 10:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Jakopović: Prihodi poljoprivrednika padaju, prijedlog ZPP-a dodatno će pogoršati stanje

Nas u Hrvatskoj posebno brine smanjivanje sredstava za prvi stup ZPP-a, istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović na on line sastanku predsjedništva Copa Cogeca.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
  • 310
  • 213
  • 0

"Smanjivanje sredstava za prvi stup ZPP utjecat će na povećanje problema i smanjivanje dohotka poljoprivrednika diljem EU, a nas u Hrvatskoj to posebno brine“, istaknuo je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović na on line sastanku predsjedništva Copa Cogeca na kojem se razgovaralo o potrebi ubrzavanja pregovora te konačnog postizanja dogovora oko novog Programskog razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike. 

Naime, trenutno je "na stolu" prijedlog prema kojem bi 41 posto sredstava proračuna za poljoprivredu trebalo ići u osnovna plaćanja, čime, kaže Jakopović, nikako nije zadovoljan. Zajednička poljoprivredna politika, dodaje, određuje prihode milijuna poljoprivrednika koji osiguravaju prehrambenu neovisnost EU kao i održivost ruralnih krajeva, o čemu se danas jako slabo govori u Bruxellesu.

"EU pregovarači moraju preuzeti odgovornost da se postigne kompromis kako u pogledu ekološke, tako i ekonomske i socijalne budućnosti poljoprivrede i ruralnog prostora", poručio je. 

Novi ZPP donosi veće probleme

Predsjedništvo krovnog udruženje poljoprivrednika upozorilo je kako prihodi poljoprivrednika u EU padaju, a stalno se govori i o smanjivanju proračuna za ZPP, dok se istodobno sve teže nose sa snažnom međunarodnom konkurencijom. Zbog čega bi, ovi zahtjevi novog ZPP-a, koji se predlažu, mogli donijeti još više problema za poljoprivrednike i njihove zadruge.

Nadalje, naglasili su kako poljoprivrednici i zadruge u EU podržavaju ekološke zahtjeve i svjesni su problema koje nosi promjena klime te da je važno pristupiti zaštiti okoliša na dugoročan i sustavan način. No, europski pregovarači bi trebali uložiti napore da se dugogodišnji pregovori oko novog ZPP, konačno završe kako bi poljoprivrednici znali što ih očekuje i kako bi se počeli na vrijeme pripremati za novo razdoblje u poljoprivredi Unije.

"Računamo na brzo odobrenje Europskog parlamenta i Vijeća ovog paketa nakon godina pregovora. Što prije postignemo sporazum, prije možemo poduzeti daljnje konkretne radnje u poslovanju naših poljoprivrednika“, zaključilo je predsjedništvo COPA-e.


Tagovi

ZPP Novo Programsko razdoblje Mladen Jakopović Prvi stup Osnovna plaćanja Copa Cogeca


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo