Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 04.02.2019. 07:30

154 milijuna eura za borbu protiv bolesti životinja i biljnih štetnika

Afrička svinjska kuga i bolest Xylella fastidiosa svakodnevni su primjeri djelovanja Europske unije na bolesti i štetnike, poručio je povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane EU.

Foto: Pixabay/Mabel Amber
  • 259
  • 34
  • 0

Europska je komisija za 2019. godinu odlučila izdvojiti oko 154 milijuna eura za borbu protiv bolesti životinja i zaraznih bolesti životinja koje se mogu prenijeti na ljude (zoonoze), kao i za potporu istraživanjima štetnika biljaka.

"Borba protiv afričke svinjske kuge i bolesti Xylella fastidiosa (bolest brzog sušenja masline) su svakodnevni primjeri djelovanja Europske unije na bolesti i štetnike koji predstavljaju konkretne prijetnje prihodima naših građana i ključnih gospodarskih sektora. Određeni iznos pokazuje koliko smo ozbiljni u vezi s tim pitanjima. Sredstva će koristiti nadležna tijela država članica kako bi im pomogla da brzo reagiraju na izbijanja bolesti koja bi mogla imati ozbiljan utjecaj na zdravlje životinja i ljudi, gospodarstvo i trgovinu”, rekao je Vytenis Andriukaitis, povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane.

Afrička svinjska kuga: Kako biti korak ispred zaraze?

Od navedenog iznosa, za područje zaštite životinja dodijeljen je 141 milijun eura za potporu provedbe 142 odobrena programa za iskorjenjivanje, kontrolu i nadzor bolesti, posebno afričke svinjske kuge (koja predstavlja veliku prijetnju gospodarstvu EU) ili bolesti životinja koje se prenose na ljude kao što su tuberkuloza goveda, bjesnoća i salmoneloza kod peradi.

U području zdravlja bilja, EU je izdvojila više od 13 milijuna eura za istraživanje 62 biljna štetnika u 24 države članice u 2019. (to predstavlja 817 pojedinačnih istraživanja štetnika biljaka), s najvećim dijelom sredstava namijenjenih borbi protiv Xylella fastidiosa, jednog od najopasnijih biljnih štetnika na svijetu.


Izvori

AgPress


Tagovi

Europska komisija Zaštita životinja Zaštita biljaka Prevencija Potpora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!