Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput d.o.o.
  • 08.11.2018. 15:00

Uspješna proizvodnja lijeske na eko način? Itekako moguće!

Kroz dvije godine koliko Bioinput d.o.o. postoji na tržištu uspjeli su pomoću svojih proizvoda pokazati kako je ekološka proizvodnja itekako moguća, te da prinosi u njoj mogu biti visoki i vrlo kvalitetni.

Foto: BIOinput d.o.o.
  • 4.309
  • 228
  • 0

Veliki se broj poljoprivrednih proizvođača odlučuje upravo za lijesku, što je BIOinput-u osiguralo značajno iskustvo u proizvodnji lijeske. Kako bi proizvođačima pomogli i olakšali proizvodnju, pripremili su plan i program kojim se i sami vode i kojim ostvaruju vrhunske rezultate u proizvodnji ove kulture. 

Sadnja mladog nasada lijeske

Prije jesenske ili proljetne sadnje nasada lijeske potrebno je obaviti kemijsku analizu tla. Uzeti najmanje dva uzorka tla, jedan uzorak s dubine od 0 – 30 cm, a drugi s dubine od 30 – 60 cm. Kemijskom se analizom dolazi do podataka o makro i mikro elemetntima u tlu, količini organske materije u tlu, te o kiselosti tla. Minimalna rupa prilikom sadnje trebala bi biti 40x40 cm. Na osnovi dobivenih podataka određuje se meliorativna gnojidba, kalcizacija i agrotehnički zahvati koje je potrebno obaviti prije sadnje, dakle duboko oranje, podrivanje ili rigolanje. 

Meliorativna gnojidba

Gnojidba s većom količinom gnojiva odjednom, kako bi se nadomjestila količina hranjiva koja nedostaju u tlu. Meliorativna gnojidba ne isključuje osnovnu gnojidbu koju je potrebno vršiti svake godine i foliarne prihrane koje se dodaju prije ili u trenutku kada je biljka pod stresom. Iza meliorativne gnojidbe potrebno je izvršiti duboko oranje ili rigolanje kako bi hranjivo dospijelo na veće dubine. Kod podizanja mladih nasada lijeske ova agrotehnnička mjera je više nego poželjna. Glavnina korijena kod lijeske u punoj rodnosti nalazi se na 40 cm tla, raširenost korijena je tolika da onemogućava intervencije u dubljim slojevima tla te se gnojidba vrši rasipačima plošno po cijeloj površini. 

Peletirana gnojiva za meliorativnu gnojidbu su Grena biobase 3:8:8 S, Grena life 4:6:10 S + 2MgO, Biotech  3:10:5 S + 2MgO

Ostali čimbenici na koje treba obratiti pažnju prilikom podizanja nasada lijeske

Odabir kvalitetnog položaja i obavljanje potrebnih agrotehničkih zahvata osiguravaju potrebne uvjete za uspješan uzgoj lijeske. Zavisno od sorata koje se sade iznimno je važano odabrati pravilan razmak unutar i između redova, za sorte Rimski i Istarski najbolji razmak je 4x5 metara (4 metra unutar reda i 5 metara između redova), za talijanske sorte Tonda di Giffoni i Tonda dela Lange koje su habitusom korpulentnije u odnosu na sorte Rimski i Istarski potreban je veći razmak unutar i između redova (5x5, 5x6 i 6x6 metara). Da bi malada biljka lijeske što prije ušla u rodnost i počela vraćati uložena sredstva mora se voditi briga o zdravstvenom stanju mlade biljke te paziti na štetnike koji mogu oštetiti list i mlade ljetoraste. 

Mladi nasadi lijeske. Vrijeme od sadnje do četvrte godine starosti nasada je razdoblje prije rodnosti

Gnojidba mladih nasada

Zavisno od kemijske analize tla potrebno je mlade nasade lijeske gnojiti svake godine 2 do 3 puta. Uz osnovnu gnojidbu koja se obavlja u proljeće i na jesen, zbog sve ekstremnijih vremenskih prilika potrebno je mlade biljke prskati foliarnim gnojivima i aminokiselinama kako bi biljka što lakše podnijela stresne situacije. Za te potrebe koristi se Lyso ammin kojeg se dodaje na početku vegetacije jer sadrži prijeko potrebne slobodne aminokiseline i organski dušik. Kroz mjesec dana koristi se Azobios koji sadrži dušik s manjim količinama aminokiselina. Za gljivične bolesti najčešće se koriste kombinacije Propoli-a i Secur Zolfa, dok za insekte kao što su stjenice, lisne uši i ljeskotoč koristimo proizvode kao Asset, Boundary ili Dominus.

U intenzivom rastu plodova koristi se Alga plus, koji osim algične kiseline ima vrlo visok sadržaj prijeko potrebnog kalija. U drugoj prihrani kalijem koristi se Kappabios. Ukoliko ima bakterijskih bolesti koristi se proizvod Mikroorganizmi koji sadrži sojeve korisnih bakterija. Dobrim bakterijama uništavaju se loše.
Peletirana gnojiva za osnovnu gnojidbu su Grena biobase 3:8:8 S, Grena life 4:6:10 S + 2MgO, Biotech  3:10:5 S + 2MgO, Grena biosprint calcio 9:1:1.

Rezidba mladih nasada lijeske prije rodnosti

Obavlja se u periodu mirovanja biljke prije kretanja vegetacije. U vremenskom periodu od sadnje do rodnosti ptrebno je formirati željeni uzgojni oblik i osigurati što veći prirast i porast mlade biljke. Rezidba mladog nasada lijeske jedan je od osnovnih agrotehničkih zahvata kojim se osigurava brži i kvalitetniji porast biljke, smanjuje potencijal pojave bolesti i štetnika. Poslije rezidbe a prije kretanja vegetacije do faze mišjih ušiju potrebo je nasad oprskati bakrenim preparatima Secur 30 - bakar oksiklorid 30 %, Bor 0,5 %, MgO 2% , Secur 50, Cuprum MZ koji imaju sekundarno djelovanje na oplodnju zbog 0,5 % bora. 

Zaštita mladih nasada lijeske

Uz pravilnu gnojidbu iznimno je važno i obratiti pozornost na pojavu bolesti i štetnika. Pravovremenim tretiranjem i pravilnim odabirom sredstava za zaštitu osiguravamo nesmetan rast i razvoj biljaka. Važniji štetnici lijeske prije početka rodnosti – Grinje (Phytocoptella avellanae), lisne uši (Aphidoidea), gubar (Lymantria dispar). Ako se nasad nalazi u blizini šume, mali mrazovac (Operophtera brumata), lijeskova strizibuba (Oberea linearis). Za te potrebe koriste se proizvodi Asset, Boundary ili Dominus.

Za detaljni plan, ovisno o starosti i kondiciji voćaka kao i o vremenskim prilikama, obratite se BIOinput-u na navedene kontakte.

Tijekom zimskog perioda tehnolozi BIOinputa, specijalizirani za uzgoj lijeske, održati će predavanja i pokazne rezidbe na nasadima na području Koprivnice, Daruvara, Slatine, Grubišnog Polja i Đakova. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, kontaktirajte ih na e-mail ili kontakt brojeve ispod članka. 


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Lijeska Ekološka proizvodnja BIOinput Gnojidba Zaštita Nasadi


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/