Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 28.10.2020. 13:30

Prije nove sezone napravite plan gnojidbe i prskanja nasada maslina

Gnojidba kroz zimski period obavlja se peletiranim gnojivima s većim sadržajem fosfora i kalija. U svim organskim i organo-mineralnim, malen je postotak dušika upravo zato što su dobivena iz organske sirovine.

Foto: Depositphotos/luckybusiness
  • 3.324
  • 489
  • 1

Na kraju jedne, a prije početka nove vegetacijske sezone, poželjno je napraviti plan gnojidbe te zaštite nasada maslina, što je iznimno važno u borbi s brojnim izazovima koje godina donosi. To se posebno odnosi na ekološku proizvodnju. Upravo zato tvrtka BIOinput donosi plan ove aktivnosti peletiranim i folijarnim gnojivima kao i plan prskanja protiv najvažnijih bolesti i štetnika.

Aktivnosti u zimskom periodu

Fertilizacija kroz zimski period obavlja se peletiranim gnojivima s većim sadržajem fosfora i kalija. U svim organskim i organo-mineralnim je malen postotak dušika upravo zato što su dobivena iz organske sirovine. U ponudi Grena gnojiva BIOinput ima različite formulacije dušika, forsfora i kalija koje koristi ovisno o potrebama tla.

Izdvaja se Grena biotech 3.10.5 koja se preferira za tla siromašna fosforom, zatim Grena life 4.6.10 s više kalija koje odlično djeluje u primjeni i u jesen i proljeće budući je dostupna i u mikropeletama, dok Grena Biobase 3.8.8. zbog optimalnog omjera fosfora i kalija koristi tlima gdje je potreba za tim elementima jednaka.

U proljeće najvažnije gnojivo koje se daje maslinama je Grena Biosprint Ca 9.1.1. s većim sadržajem dušika koji je za proizvodnju od izuzetne važnosti.

Ono što ih razlikuje od ostalih na tržištu jest njegov sastav aminokiselina, huminskih i fulvo kiselina, mikroelemenata, makroelemenata i "žive" organske tvari, što je za ekološka iznimno važno.

Važno je znati da se redovito i pravilno gnojene masline dobro razvijaju, otpornije su na bolesti, daju redovite i dobre prinose ploda i ulja.

g4rf
Lyso ammin, Boundary i Alga plus (foto: BIOinput)

Folijarna prihrana početkom vegetacije

Kretanjem vegetacije počinju potrebe za folijarnim prihranama. U tu se svrhu preporučuje Lyso amin koji sadrži dušik i aminokiseline i Borox koji sadrži bor kao važan element prije, u vrijeme i nakon cvatnje. Nedostatak dušika manifestira se svijetlozelenom bojom listova i slabim prirastom mladica, dok je biološka aktivnost bora vezana uz metabolitičke procese poput transporta šećera i razvoja novog biljnog tkiva. Maslina vrlo dobro reagira na folijarnu dušičnu gnojidbu, a najveće potrebe za dušikom ima za vrijeme rasta i razvoja mladica, u fazi cvatnje pa sve do okoštavanja sjemenki.

Redovito i pravilno gnojene masline dobro se razvijaju, otpornije su na bolesti, daju redovite i dobre prinose ploda i ulja.

Nakon cvatnje počinje se s korištenjem proizvoda Alga plus koji osim ekstrakta algične kiseline sadrži 18% kalija, iznimno važnog elementa u metabolizmu svake biljke, pogotovo za plodove.

Tijekom vegetacije dodajemo razne proizvode ovisno o klimatskim uvjetima. Primjerice, za potrebe suzbijanja paunovog oka ili ostalih bolesti preporučuje se Bio 9 Rame Plus koji sadrži mikroelemente i 5% bakra u nano tehnologiji te preventivno daje vrhunsku imunološku reakciju biljke na gljivične bolesti.

Osim njega, savjetuje se koristiti i Aspidu, proizvod dobiven posebnim miješanjem kalcija i sumpora koji se u praksi koristi godinama u velikim nasadima maslina za potrebe smanjivanja bolesti te kao i insekticidni repelent.

Borba sa štetnicima i bolestima

Biljni štetnici u ovoj kulturi, kao što su maslinov moljac, maslinova muha i svrdlaš najviše se suzbijaju biljnim ekstraktima koji omogućuju čvršću pokožicu lista i ploda. Korisnicima se najviše preporuča Boundary, Oliveg, a od iduće godine će i Asset Five dobiti proširenje registracije na masline.

Surround linija kaolina na tržištu sve više iskazuje svoju vrijednost. Proizvod je koji proširuje spektar djelovanja sunčeve svijetlosti, brani biljke od ožegotina i što je najvažnije, u potpunosti sprječava napad maslinove muhe zbog intenzivne 100% bijele boje. Ne sadrži kancerogene spojeve koji se mogu naći u nekim drugim kaolin proizvodima na tržištu te je jedini agronomski priznat proizvod.

Biljni štetnici u maslini kao što su maslinov moljac, maslinova muha i svrdlaš najviše se suzbijaju biljnim ekstraktima koji omogućuju čvršću pokožicu lista i ploda.

Tu je i Phytalex, novitet koji preventivno djeluje na biljne bolesti, a njegova se učinkovitost očituje u sistemičnom djelovanju kroz biljku. Najveći učinak pokazuje kroz korijen prilikom kretanja vegetacije kada suzbija bolesti tla, kao Armillariu koja je sve veći i veći problem maslenika.

Nakon tretiranja Phytalexom uputno je tretiranje Tricxs proizvodom koji zbog specifičnog sastava Trichoderma vrsta djeluje jednako dobro u različitim pH vrijednostima i u rasponu različitih temperatura. Tijekom cijele vegetacije tretiranje Alga plus u kombinaciji s Lyso aminom je poželjno kako bi plodovi bili zdravi i kvalitetni. Istu kombinaciju poželjno je koristiti i nakon berbe.

Kroz zimski period bitno je stabla dezinficirati, odnosno uništiti infektivni gljivični potencijal. To se preporučuje napraviti pomoću proizvoda Aspide, Secur 30 ili Secur 50 te Cuprum MZ.

Za više detalja, vrijeme tretiranja i doze obratite se tvrtki BIOinput na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

BIOinput Maslina Gnojidba masline Dezinfekcija Zaštita od bolesti Zaštita od štetnika


Autorica

Martina Borić

Više [+]

Martina Borić diplomirala je Zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine. Nakon 10 godina provedenih u struci 2017. godine otvara vlastitu firmu za savjetovanje u ekološkoj proizvodnji, te se osim savjetovanja bavi distribucijom i prodajom profesionalnih proizvoda za ekološku proizvodnju. "Znanje je moć", moto je kojim se vodi.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]