Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost tla
  • 05.02.2023. 07:30

Kojih je 6 koraka do plodnog tla?

Intenzivna obrada, uzgoj monokultura samo su neki od faktora koji vremenom dovode do pada plodnosti. Možemo li preokrenuti proces?

Foto: Depositphotos/Kesu01
  • 4.098
  • 198
  • 1

Intenzivna obrada i uzgoj monokultura tijekom godina dovode do pada plodnosti tla. Naseljavaju ga uzročnici bolesti, štetnici, a narušava se njegova struktura, slabija je apsorpcija vlage, hraniva. Djelovanjem vjetra dodatno se isušuje i događa se erozija. Ravnoteža hranjivih tvari se mijenja, dolazi do akumulacije otpadnih tvari. Tijekom vremena opada imunitet biljaka, podložnije su napadu uzročnika bolesti.

6 koraka 

Tlo je živa tvar koja se sastoji od organske tvari, minerala, vode, zraka, ali i brojnih organizama. Kako bi poboljšali i zadržali plodnost potrebno je svake godine raditi na tome.

Prvi korak je analiza tla. Posebno je opasno kada je pH reakcija visoka ili niska. Većina biljaka uspijeva na slabo kiselom i neutralnom i zbog toga takvu pH vrijednost treba održavati. Kemijska analiza pokazat će sadržaj kalija, kalcija, i drugih minerala, kao i organske tvari.

Ovisno od rezultata analize, kada je ono prekiselo to negativno djeluje na dostupnost hranjivih elemenata, smanjuje se imunitet biljaka, veća je opasnost od pojave bolesti. Kako bi vratili pH u ravnotežu i vratili izgubljenu plodnost potrebno je obaviti kalcifikaciju.

Spriječite zbijanje tla. Prilikom obrade obratite pažnju kakvi su uvjeti na parceli, je li zemljište prevlažno, traktor pretežak, koja je dubina oranja. Zbijanje je veće kada se obrada provodi na vlažnom tlu, posebno ako su preteški traktori. Kada se oranje obavlja iz godine u godinu na istoj dubini dolazi do formiranja plužnog đona ili zbijenog sloja koji postaje nepropusan i remeti protok vode, zraka, hraniva i rast korijenja. Proces možete preokrenuti ako obavite prozračivanje upotrebom raznih alata i oruđa.

Preteški traktor i vlažna zemlja (Foto: M.C.Celić)

Dodavanje organskih tvari u tlo će povećati intenzitet procesa, obogatiti sadržaj humusom, mineralima, raznim tvarima koje pozitivno djeluju na biljke. Mikroorganizmi aktivno djeluju i razgrađuju unesenu masu. To možemo učiniti dodavanjem komposta, glistinca, zaoravanjem zelenišnog gnojiva.

Uzgajajte biljke koje obogaćuju tlo i akumuliraju hraniva. Mahunarke pomoću bakterija povećavaju sadržaj dušika. Gavez svojim moćnim korijenom crpi hraniva iz dubljih slojeva i iznosi ih bliže površini. To se posebno odnosi na kalij. Hajdučka trava ili stolisnik akumulira hraniva.

Zelena gnojidba je pristupačna i efikasno popravlja plodnost zemljišta

Malčirajte površinu zemljišta. Za to možete koristiti slamu, sijeno od trave koja nije formirala sjeme, opalo lišće, koru i piljevinu drveća i druge organske tvari. Malč može pomoći u održavanju rahlosti i vlažnosti. Manje su temperaturne oscilacije. Kako se malč razgrađuje, on hrani zemljišne organizme, povećava sadržaj hraniva i korisnih tvari. Dovoljno debeo sloj spriječava razvoj korova.


Tagovi

Plodnost zemljišta Malčiranje Zbijanje zemljišta Mahunarke Kalcifikacija Analiza tla Plodnost tla Zbijanje tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić