Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 26.04.2023. 07:30

Kloroza: Što znači kada listovi promjene boju?

Promjena boje listova je znak da biljka gladuje. Nedostaju joj minerali koji aktivno sudjeluju u procesima rasta i razvoja. Ali, tu su i drugi razlozi

Foto: Depositphotos/Kris.Rad
  • 6.142
  • 320
  • 0

Često se tijekom uzgoja biljaka susrećemo s pojavom kloroze. Prvi znaci ovog poremećaja ostaju neprimijećeni, a shvatimo o čemu se radi tek kada vidimo da su listovi biljaka potpuno blijedi, svjetlozeleni, žuti. Ovisno od uzroka to se vidi na mladim, starim, donjim listovima ili na dijelu lista.

Klasična kloroza je poremećaj u biljnoj ishrani koji remeti proces fotosinteze i rezultat je nedostatka pojedinih minerala: dušika, željeza, magnezija, cinka i drugih elemenata. Može biti posljedica pojave bolesti i napada štetnika, ali je tada povezana i s drugim znacima bolesti ili prisustva štetnika.

Nedostaju minerali

Kada je izazvana nedostatkom minerala dolazi do pojave blijedila, žućenja listova, oni se mogu deformirati, uvijati, zaustaviti rast i na kraju otpasti. Korijen se slabije razvija i raste, kao i biljka u cjelini. Javlja se na svim vrstama povrća, voća, začinskog, ukrasnog i ljekovitog bilja.

Kako naše biljke rastu najviše na kiselom zemljištu javljaju se klorotične promjene uzrokovane nedostatkom dušika. Simptomi se uočavaju na donjim listovima i žutilo zahvaća središnji dio i šitri se na cijeli list.

S klorozom izazvanom nedostatkom željeza susreću se uzgajivači koji imaju vapnenasto tlo. U ovakvom zemljištu može željeza biti dovoljno, ali je on nedostupan biljkama. Simptomi su vidljivi na gornjim listovima. Cijeli list promijeni boju, ali lisna nervatura uvijek ostaje zeleno obojena.

Nedostatak magnezija može, osim promjene boje, dovesti do opadanja listova. Još jedan problem koji prati ovaj poremećaj što takve biljke postaju osjetljive na hladnoću i lako propadaju kada je hladno.

Kloroza je rezultat nedostatka pojedinih minerala (Foto: Depositphotos/lana137)

Reagirajte, jer biljke gladuju

Osjetljive vrste su: jagoda, paprika, rajčica, krastavac, tikvice, jabuka, kruška, malina, ruže, petunije, limun i drugi agrumi, hortenzija. Od žitarica najosjetljivija je zob.

Sjetva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugrije, a onda sijte cijelo ljeto

Kako bi se spriječila ili liječila kloroza preporučuje se prihrana preko lista. To će biljkama omogućiti brzo usvajanje nedostajućeg elementa i on će brže dospjeti u stanice biljnog tkiva. Dodavanje prihrane bogate nedostajućim tvarima preko korijena djeluje sporije.

Velikih količina stajnjaka mogu izazvati ovu pojavu, kao i zbijeno tlo s lošom drenažom. Pojavi doprinose i nagle promjene temperature tijekom dana, ali i voda bogata kalcijem.


Tagovi

Žućenje listova Biljna ishrana Žuti listovi Bolest povrća Promjena boje Kloroza Klorotične promjene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]