Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuna u poljoprivredi
  • 02.03.2023. 07:30

Kako ovčju vunu koristiti kao gnojivo i malč?

Bogata je biljnim hranivima, akumulira vlagu, rahli tlo. Odlične rezultate daje u povrćarstvu i ratarstvu

Foto: Depositphoto/fadhli.adnan19@gmail.com
  • 3.006
  • 257
  • 0

Za mnoge uzgajivače ovaca je frustrirajuće što ne postoji potražnja za vunom ili je mala. Ipak, radi se o visoko kvalitetnom proizvodu koji se osim prerade u tekstilnoj industriji može koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Od davnina su stočari nekvalitetnu i suvišnu vunu zakopavali, a nakon nekog vremena primijetili da biljke na tom mjestu bolje rastu. Razlog tome je što je bogata dušikom, fosforom, kalijem i što odlično akumulira vlagu, 2,5 puta više u odnosu na svoju težinu.

Najjednostavnije je malčirati 

Od jedne ovce dobije se oko 30 kg vune, što može biti velika količina kada se ima u vidu broj ovaca. Najjednostavniji način upotrebe je malčiranje. Nema čišćenja, pranja i prerade, što smanjuje troškove. Može se odmah koristiti za prekrivanje površina gdje se uzgajaju poljoprivredne kulture. Prilikom malčiranja pokriva se površina pripremljene gredice. Ne smije biti u kontaktu s biljkama, jer će zbog akumulirane vlage potaknuti razvoj truleži. Ona spriječava rast korova, umanjuje učinke suše, smanjuje količinu vode potrebne za zalijevanje, poboljšava strukturu površinskog sloja tla i spriječava nastanak pokorice.

Marko Jakobović: Filcana vuna odličan je malč, ali je do nje u Hrvatskoj teško doći

Prednosti ovakvog malča su i što zemljište obogaćuje hranjivim tvarima, a spriječava oscilacije temperature jer djeluje kao termoizolator. Za neke vrste divljih životinja djeluje kao repelent. Danas čak postoje vunena platna kojima se prekrivaju gredice i koja se poslije mogu zaorati.

Spriječava i rast korova (Foto: Facebook/Parry Bay Sheep Farm)

Prednosti gnojiva

Sirova vuna je odlična i kao gnojivo, jer sadrži brojne minerale i korisne tvari. Najveći je sadržaj ugljika, 50 posto, zatim dušika oko 16 posto, sumpora 4 posto, a zatim fosfora, kalija, magnezija. Problem je što njen sastav pokazuje odstupanja pod utjecajem starosti životinje, spola, zdravstvenog stanja, smještaja, hranidbe. Zbog odložene i postepene mineralizacije pogodna je za vrste koje imaju dužu vegetaciju.

Kojih je 6 koraka do plodnog tla?

Posljednjih godina vuna se i peletira. Granulama je potrebno više vremena za razgradnju u odnosu na druga peletirana gnojiva i stajnjak. Zato ishranjuje biljke kroz duži vremenski period jer postepeno otpušta hraniva. To je posebno izraženo kod dušika. Kako granule bubre zbog akumuliranja vode, dolazi do stvaranja rahlijeg tla. Na primjenu odlično reagira korjenasto povrće, ali i rajčica, dinja, bundeva, krastavci, cvijeće, balkonsko i sobno bilje.

Za jednu biljku rajčice u sezoni je potrebno 100 g ovog peleta. Izuzetni rezultati su postignuti sjetvom pšenice na površinama gdje je istovremeno primijenjena ova vrsta gnojiva.


Tagovi

Vuna Malč od vune Peletirana vuna Potražnja Ovčja vuna Gnojivo od vune


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]