Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biopesticid
  • 12.06.2020. 07:30

Gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

Kako se sve više ukidaju aktivne tvari u pojedinim registriranim sredstvima, proizvođači će morati naći alternative kako bi i dalje uzgajali usjeve i hranili svijet bez štetnih utjecaja na ljude i okoliš.

Foto: JumpStory
  • 567
  • 48
  • 0

Sve se više govori o kemijskim pesticidima i njihovoj štetnosti na ljude i okoliš, a podsjećamo i da je plan Europske komisije smanjiti ih za 50% do 2030. godine. Kako se sve više ukidaju aktivne tvari u pojedinim registriranim sredstvima, proizvođači će morati naći alternative kako bi i dalje uzgajali usjeve i hranili svijet bez štetnih utjecaja na ljude i okoliš.

Ista razina djelotvornosti kao metil bromid?

Startup tvrtka MustGrow Biologics je počela proizvodnju ekološki prihvatljivog pesticida na bazi gorušice. Naime, oni tvrde kako je njihova tehnologija ne samo prirodna i ekološki prihvatljiva već je i učinkovita jednako kao i sintetički pesticidi.

Pita li itko poljoprivrednika što misli o smanjenju upotrebe pesticida?

"To smo dokazivali godinama, ali malo tko je bio zainteresiran ulagati u poljoprivredu ili za činjenicu da naša tehnologija ima potencijal zamijeniti sintetičke kemikalije", rekao je za AFN Corey Giasson, izvršni direktor tvrtke. 

Naime, ova startup tvrtka je pokrenuta još 2008. u Kanadi i uložila je do sada 10 milijuna dolara te završila 110 ispitivanja kako bi dokazala da je sastojak iz gorušice učinkovit biopesticid. Kažu da su njihove studije pokazale istu razinu djelotvornosti kao primjerice metil bromid, često korišten kemijski pesticid u kontroli nematoda, ali točan način djelovanja ne otkrivaju.

Gorušica – lovna biljka u suzbijanju nematoda

Još davno, kao "lovna biljka" u Ukrajini se krajem kolovoza i početkom rujna sijala gorušica koja stimulira izlazak ličinki repine cistolike nematode (Heterodera schachtii) iz cista u tlo. S obzirom na to da su temperature tla u tom razdoblju godine počele padati, nematode koje su ušle u korijenje biljaka, nisu završile svoj životni ciklus. U ovom slučaju nije postojala opasnost da ženke odlože jaja (formiraju ciste) i da tako poraste populacija, što je realna opasnost kada se lovne biljke sade ranije u godini.

Prednosti korištenja gorušice kao siderata za zelenu gnojidbu

Kako pišu prof. dr. sc. Renata Bažok i njeni suradnici u Glasilu biljne zaštite 5/2014, u Njemačkoj i Nizozemskoj široko se primjenjuje sjetva otpornih sorata uljane rotkvice i gorušice, koje stimuliraju izlazak ličinki iz cista i onemogućavaju ili omogućavaju beznačajno umnožavanje te vrste u korijenju šećerne repe.

I proizvođači teže sigurnim alternativama

"Potrošači i poljoprivrednici zahtijevaju sigurnu i održivu opskrbu hranom. Regulatori ukidaju registracije i zabranjuju neke štetne kemikalije pa i sami proizvođači teže za sigurnijim alternativama. Ulagači to vide i shvaćaju da su biološke tehnologije rješenja za budućnost i sigurnu opskrbu hranom, ali je važno napomenuti da neka rješenja mogu biti i neučinkovita", poručuju iz MustGrow Biologica.

Njihov proizvod nastoji popuniti jaz u potražnji jer je sve više kemikalija koje se nalaze u pesticidima zabranjeno širom svijeta i povezane su s bolestima poput karcinoma. Naime, oni kažu da sastojke iz sjemena gorušice pretvaraju u granule koje se koriste za obranu od štetnika i bolesti, ali to nije dovoljno jer proizvođači traže više. Tako su krenuli u proizvodnju tekućih formulacija kako bi olakšali transport i zadovoljili zahtjeve potrošača te im omogućili lakšu primjenu, pogotovo putem sustava navodnjavanja.

Može li se svijet prehraniti bez kemijskih pesticida?

Često se spominje kako je ekološka proizvodnja na velikim površinama gotovo nemoguća jer su štete od bolesti, štetnika i korova znatno veće, a i klimatske promjene i porast temperature dovode do drastičnih pristupa uzgoju hrane. Stručnjaci napominju i da bi smanjenje aktivnih tvari u sredstvima za zaštitu bilja mogli uzrokovati i sve veće probleme s rezistentnosti.

No, pitanje koje se najčešće postavlja je: Može li se svijet prehraniti bez kemijskih sredstava za zaštitu bilja? Naime, ključ je u inovacijama, istraživanjima i stvaranju alternativnog rješenja, ali po prihvatljivim cijenama jer su skupi ekološki preparati često ono što si poljoprivrednici ne mogu priuštiti i ono što bi im stvorilo dodatne troškove.


Tagovi

Gorušica Biopesticid Ekološka proizvodnja Zabrana pesticida Nematode


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)