Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 30.05.2020. 07:30

Emirati ustrajni u proizvodnji vlastite hrane: Korona dokazala da se isplati

Kako bi se potaknula domaća proizvodnja, osmišljena je Nacionalna strategija za sigurnost hrane UAE koja je službeno krenula s provedbom 2018. godine.

Foto: Depositphotos/Leonidovich
  • 321
  • 55
  • 0

Iako se sve zemlje u Zaljevu uvelike oslanjaju na uvoz hrane, neke su u zadnjih par godina potaknule i lokalnu proizvodnju. Jedan od najboljih primjera su Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA) čiji je doprinos poljoprivrede u BDP-u, zahvaljujući velikim ulaganjima, porastao s 2,39 u 2012. na 3,06 milijarde dolare u 2018. godini. 

Ta je zemlja prema Globalnom indeksu sigurnosti hrane (Economist Intelligence Unit) trenutno rangirana na 21. od 113 mjesta, a cilj joj je do 2021. biti među prvih 10. Do tada se iz Vlade nadaju kako će barem polovica hrane koja se ondje konzumira biti proizvedena u granicama UEA. 

Problemi s vodom i tlom

Kako bi se potaknula domaća proizvodnja, osmišljena je Nacionalna strategija za sigurnost hrane UAE koja je službeno krenula s provedbom 2018. godine. Od onda je izgrađena brojna infrastruktura, razni kompleksi i farme za domaće životinje, uvedene su brojne mjere i potpore za poljoprivredu, a Vlada je čak i svu domaću hranu oslobodila od poreza na dodatnu vrijednost. 

EU pokušava smanjiti rizik od nestašice vode za navodnjavanje

Iako ulažu velike napore da poljoprivreda zaživi, ne mogu se maknuti od problema. Prema posljednjem provedenom istraživanju, Institut za svjetske resurse (World Resources Institute) Emiratima nije donio nimalo dobre vijesti. Zbog sve većih klimatskih promjena, čak 17 zemalja među kojima su i oni, pod izuzetnim je vodnim stresom, što znači da godišnje koriste više od 80% dostupne vode.

Kao jedan od razloga navode kako je moguće da se sve više vode koristi za navodnjavanje jer je samo 1% zemlje obradivo. "Zemlja nam je jako loša i moramo se  okrenuti novijim inovacijama u poljoprivredi kao što je to vertikalni i hidroponski uzgoj", rekao je Sajid Maqsood, izvanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu UAE, za reuters

Moderna poljoprivreda jedino rješenje

Najveći problem, kao što smo već rekli, je klima, a očekuje se kako će globalno zagrijavanje dovesti do sve manje kiše i jačih suša. Zbog toga je i većina poljoprivrednih inovacija okrenuta proizvodnji usjeva u zatvorenom prostoru. 

Tako je tvrtka Pure Harvest u 2018. godini prikupila sjeme vrijedno oko 4,5 milijuna dolara i odlučila ga proizvoditi na moderniji način.

Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila Agricost - najveću ratarsku farmu u EU

"Naši visokotehnološki staklenici pružaju preciznu kontrolu klime i okoliša, omogućujući povećanu produktivnost, ali i manje trošenje vode i energije kao i smanjenje otpada. Kvaliteta nam je od velike važnosti, a proizvode odmah pakiramo i isporučujemo kako bi ostali svježi“, piše na njihovoj službenoj stranici. Tvrtka trenutno prodaje različite sorte rajčice, a planiraju se proširiti i na ostalo voće i povrće te povećati svoju proizvodnju na 30 hektara u sljedećih nekoliko mjeseci. 

Manje vode i bez pesticida

U posljednjih nekoliko godina, zemlja također bilježi porast broja vertikalnih farmi na kojima se uzgajaju usjevi naslagani pod LED rasvjetom. Tvrtka Emirates Flight Catering i velika vertikalna farma pod nazivom Crop One Holdings, sklopile su partnerstvo i odlučile napraviti jednu od najvećih farmi takve vrste na svijetu u koju su uložile više od 40 milijuna dolara. 

Dubai postaje središte stakleničke proizvodnje

"Poljoprivredno gospodarstvo od 130.000 km2 trebalo bi biti gotovo ove godine, a proizvodit će se oko 2.721 kg voća i povrća godišnje. Cilj nam je koristiti 99% manje vode nego kod tradicionalnih farmi i nećemo koristiti pesticide", poručili su iz Crop One Holdings-a. 

Danas, za vrijeme pandemije koronavirusa, trud oko poljoprivrede itekako se isplatio jer su osim uvezene hrane imali i domaću. Police nikada nisu bile prazne dijelom i zbog toga što zemlja vodi politiku neprekidne opskrbe namirnica iz inozemstva. 


Tagovi

Ujedinjeni Arapski Emirati Poljoprivreda Nacionalna strategija za sigurnost hrane Vertikalni uzgoj Vodni stres Pure Harvest Staklenici


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.