Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Al Dahra
  • 29.10.2018. 07:30

Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila Agricost - najveću ratarsku farmu u EU

Procjenjuje se da je vrijednost preuzimanja rumunjske farme Agricost bila preko 230 milijuna eura, a u narednih pet godina, u različite sektore u Rumunjskoj, planiraju uložiti još 500 milijuna američkih dolara.

Foto: Vedran Stapić
  • 917
  • 71
  • 0

Investicijski fond Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupio je ljetos kompaniju Agricost koja se nalazi uz mjesto Braila i najveći je poljoprivredni proizvođač u Rumunjskoj, ali i najveća ratarska farma na prostoru Europske unije. Agro gigant, kako su nazivali farmu Agricost koju smo posjetili prošle godine, bila je u vlasništvu Constantina Dulutea, a sporazum o kupovini bio je najavljen još početkom godine. Vrijednost preuzimanja farme koja se prostira na 57.000 hektara procjenjuje se na preko 230 milijuna eura

Najveći ratarski posjed u EU!

To je bio samo početak za Al Dahru. Naime, u narednih pet godina, u različite sektore u Rumunjskoj, planiraju uložiti još 500 milijuna američkih dolara! Namjeravaju kupiti dodatno poljoprivredno zemljište i uložiti u modernizaciju postojećg portfelja poljoprivredne mehanizacije i tehnologija, navodi Business Review.  

Megalomanski planovi u iduće dvije godine 

Cilj im je do 2022. godine dostići godišnju proizvodnju od milijun tona žitarica i krmne smjese. Paralelno će osigurati mjesto prikupljanja žitarica kapaciteta za upravljanje dva milijuna tona žitarica različitih vrsta, a koje će dolaziti s rumunjske farme kojom upravlja Al Dahra. 

Ovaj će centar za žitarice olakšati izradu strateškog inventara, rotaciju zaliha i trgovanje na međunarodnom tržištu. Osim toga, radi ujednačavanja obrade i distribucije zaliha krmne smjese, osigurat će se pet objekata za dehidraciju i granulaciju. 

Kada se govori o ulaganju u logistiku i opskrbni lanac, Al Dahra namjerava osigurati poslovnu točku u luci Constanta kako bi olakšala izvoz žitarica i uvoz gnojiva. Štoviše, bit će to specijalizirana kompanija za gnojiva koja će biti odgovorna za uvoz gnojiva u Rumunjsku, ali i marketing na susjednim tržištima, a procijenjena količina je 350.000 tona godišnje. 

Ulagat će u stočarski sektor 

Čak ni to nije sve. Al Dahra planira uložiti u modernizaciju postrojenja za skladištenje u luci Braila kako bi povećala njihov kapacitet i sam plovni promet. Također planiraju uložiti u stočarski sektor osposobljavanjem poljoprivrednih gospodarstva kapacitetom od 150.000 grla različite stoke po kućanstvu. Planiraju i druga ulaganja usmjerena na stvaranje učinkovite mreže u poljoprivrednom lancu na rumunjskom tržištu, uključujući tvornice i pakirne točke kao i druge usluge sa dodanom vrijednošću, ovisno o zahtjevima poslovanja. 

"Ova će ulaganja donijeti prednosti rumunjskim poljoprivrednicima, stvoriti nova radna mjesta za rumunjske građane i poboljšati pristup rumunjskih proizvoda na međunarodna tržišta kroz naše globalne veze, potičući domaće pojoprivredne i logističke sektore. Ono što je najvažnije, investicije će također doprinijeti dugoročnom stvaranju stabilnosti u području poljoprivredne proizvodnje Rumunjske", izjavio je Khedaim Al Derei, potpredsjednik i suosnivač Al Dahre. 

Ovako opsežan investicijski plan Al Dahre provest će se u nekoliko faza u nadolezećim godinama i ujedno podržati strategiju Vlade Abu Dhabija da osigura dugoročne potrebe za hranom. 

Na raspolaganju imaju preko 160 tisuća hektara zemljišta širom svijeta 

Inače, Al Dahra je specijalizirana za uzgoj, proizvodnju i marketing hrane i hrane za životinje, kao i za upravljanje lancem opskrbe. Uz veliku bazu klijenata u državnom i komercijalnom sektoru, Al Dahra posluje u više od 20 zemalja s oko 5.000 zaposlenih te opslužuju 45 tržišta, a imaju vodeće mjesto u Aziji i Bliskom Istoku. 

Grupa posjeduje ili upravlja zemljištem od preko 161,874 hektara širom svijeta, sa 1.200 punktova za navodnjavanje i preko 2.000 poljoprivrednih dobara. Istodobno posjeduje i upravlja sa 15 novih proizvodnih jedinica za preradu i pakiranje sirovina i ima kapacitet za proizvodnju i isporuku lucerke i drugog bilja u iznosu od 3 milijuna tona godišnje, a kako bi zadovoljili potrebe mliječne i stočarske industrije. 

Al Dahra je i važan igrač u proizvodnji, pakiranju, marketingu i distribuciji žitarica te upravlja sa mlinovima kapaciteta milijun tona brašna godišnje. Posjeduje i upravlja strateškim centrom žitarica koji se nalazi u Fujairahu u UAE gdje je smješteno 20 silosa i kapacitetom skladišta od preko 300.000 tona. 

Godišnje, tvrtka upravlja sa oko 2 milijuna tona proizvoda i transportira 175 tisuća TEU (kontejnera koji se prevoze borodovima i drugim prijevoznim sredstvima). 

Ovakvo veliko ulaganje u nekoliko poljoprivrednih sektora sigurno će se odraziti na europsko tržište, a što će pokazati vrijeme. 


Tagovi

Al Dahra Agricost Ujedinjeni Arapski Emirati Ulaganje Žitarice Stoka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]