Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka poljoprivreda
  • 06.09.2020. 07:30

Ekološka poljoprivreda ekonomski isplativija od konvencionalne?

Analizirajući ekonomske podatke iz znanstvenih literatura i simulirajući model farme, istraživači su otkrili kako je 41.600 poljoprivrednih gospodarstava koji posjeduju zajedno dva milijuna hektara pod ekološkim uzgojem, financijski u boljem položaju.

Foto: Depositphotos/Mliss
  • 547
  • 51
  • 0

Nedavno izvješće autonomne institucije francuske vlade France Stratégiea, pokazalo je kako ekološke farme posluju s većim dobitkom u odnosu na konvencionalne. Iako se u njemu priznaje da u takvoj proizvodnji prinosi više variraju, Julien Fosee, jedan od autora ovog istraživanja također tvrdi da ona ima ogroman potencijal u borbi protiv klimatskih promjena. 

"Korištenjem otpornijih sorti, diverzifikacijom proizvodnje i razvijanjem bioloških sredstava koji olakšavaju borbu s insektima moguće je poboljšati ekološku otpornost", naglasio je u razgovoru za Euractiv

Analizirajući ekonomske podatke iz znanstvene literature i simulirajući model farme, istraživači su otkrili kako je 41.600 poljoprivrednih gospodarstava koji posjeduju zajedno dva milijuna hektara pod ekološkim uzgojem, financijski u boljem položaju. Također, pretpostavka je da bi se svakoj konvencionalnoj proizvodnji profit povećao za 25% kada bi se prebacila na ekološku.

Veće cijene proizvoda

Ove se brojke razlikuju od sektora do sektora, a vinogradarstvo ima najviše koristi. 

Na temelju podataka koje je još 2017. godine objavio francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije (INSEE), eko vinogradi ostvaraju gotovo dvostruko više prihoda po hektaru. Ova značajna razlika može se pripisati prodajnoj cijeni takvih proizvoda, koja je nekad puno veća nego kod običnih. 

Njemačka započinje s izdavanjem prvih zelenih obveznica - u prvom valu 4 milijarde eura

"Iako su tržišne brojke u voćarstvu, povrtlarstvu i stočarstvu niže, utvrđeno je da je i ekološka proizvodnja na tim područjima povoljnija", dodaje Julien. 

Novi sustav koji bi nagrađivao eko promociju

Kako bi potaknuo farmere da se okrenu zelenoj poljoprivredi, France Stratégie preporučuje da javna pomoć koja bi im bila dodijeljena, posebno iz ZPP-a bude proporcionalna njihovim naporima da smanje svoj utjecaj na okoliš. 

Također predlažu da se uvede sustav tzv. bonus-malus koji bi nagrađivao pozitivne akcije povezane sa zaštitom okoliša i bioraznolikosti, a istovremeno oporezivao ona gospodarstva koja previše koriste pesticide i ostala sredstva koja povećavaju udio stakleničkih plinova. 

Što kad agroekologija postane norma?

Međutim, prema Pierre-Marie Aubert, istraživaču i koordinatoru Europske poljoprivredne inicijative na Institutu za održivi razvoj i međunarodne odnose (IDDRI), malo je vjerojatno da će agroekološke oznake i certifikati igrati veliku ulogu u ovom zelenom prijelazu.

Rasprava o ZPP-u i eko proizvodnji čekat će jesen

"To je zato što se eko poljoprivreda, kako bi zadovoljila zahtjevne standarde, oslanja na značajnu razliku u cijenama u usporedbi s konvencionalnom. Međutim, ako agroekologija postane norma, takva praksa više neće biti opravdana", pojašnjava Aubert.

Hoće li ostale države članice preispitati tu mogućnost, tek će se vidjeti. Međutim, u Francuskoj se pojam agroekologija već probio u politički leksikon, a ministar poljoprivrede Julien Denormandie najavio je potporu ovoj vrsti tranzicije. 


Tagovi

Ekološka poljoprivreda Konvencionalna Prihodi Cijene Bonus-malus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.