Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelene obveznice
  • 26.08.2020. 07:30

Njemačka započinje s izdavanjem prvih zelenih obveznica - u prvom valu 4 milijarde eura

Njemačko Ministarstvo financija priopćilo je da će u 2020. godini izdvojiti 11 milijardi eura, a za prvo izdanje desetogodišnjih obveznica u rujnu planirano je 4 milijarde eura. 

Foto: JumpStory
  • 441
  • 357
  • 0

Njemačka je u ponedjeljak, 24. kolovoza objavila detalje prvog plasiranja zelenih obveznica kojima bi financirala projekte za zaštitu okoliša. 

Inače, Zelene obveznice pojavile su se unatrag desetak godina kao inovativan oblik dužničkog financiranja posredstvom tržišta kapitala, a radi ciljanog prikupljanja novčanih sredstava za financiranje projekata koji sadrže komponentu ekološkog odnosno pozitivno utječu na okoliš.

Od pojave, njihovo tržište doživjelo je snažan i brzi rast, čemu zasigurno pridonosi i činjenica da su ubrzane klimatske promjene i zagađenje okoliša te njihove globalne posljedice na čitav spektar socio-ekonomskih elemenata i održivosti života na zemlji potaknuli na povećanje potrebe za učinkovitijim djelovanjem u prevenciji ovih pojava s ciljem ublažavanja njihovih posljedica.

Glavni cilj: smanjenje stakleničkih plinova

Ministarstvo financija priopćilo je da će u 2020. godini izdvojiti 11 milijardi eura, a za prvo izdanje desetogodišnjih obveznica u rujnu planirano je 4 milijarde eura, piše Handelsblatt.

Zemlja je ukupno predvidjela 54 milijarde eura za klimatski paket koji između ostalog uključuje uvođenje poreza na ugljik kako bi se što brže potaknulo smanjenje stakleničkih plinova. Inače, Njemačka ima za cilj do 2030. godine smanjiti njegov udio za 55%. 

U budućnosti manje goveda zbog stakleničkih plinova: Jedino rješenje ekstenzivan uzgoj?

"Zelene obveznice stvaraju jasan poticaj svim poljoprivrednicima. Na ovaj način prikazujemo kako se klimatske aktivnosti mogu učiniti transparentnima i predvidljivima", rekla je državna tajnica Parlamenta za okoliš, Rita Schwarzeluehr-Sutter te dodala kako će one biti dvostruke, izdane zajedno s konvencionalnim saveznim obveznicama s istim rokom dospijeća i kuponom. 

Kasne za Poljskom, Francuskom, SAD i Kinom

Njemačka se ovom trendu priključila relativno kasno. Poljska ih je lansirala već 2016., a Francuska godinu kasnije. Belgija i Nizozemska također su imale prednost ispred savezne vlade.

SAD je najveće svjetsko tržište zelenih obveznica s najvećim brojem izdavatelja, a u skupini zemalja u razvoju, Kina, kao najveći zagađivač emisijom CO2, prednjači s udjelom od oko 80% u ukupnim izdanjima.


Tagovi

Njemačka Zelene obveznice Klimatske promjene Zaštita okoliša


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić