Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 18.02.2024. 10:30

Češnjak je "noćna mora" za štetnike i bolesti - kako se koristi?

Evo nekoliko recepata kako koristiti češnjak u voćnjaku, vrtu, plasteniku... Odličan je kao dezinfekcijsko sredstvo, a djeluje i na mnoge bolesti.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.889
  • 147
  • 0

Kao što je slučaj u humanoj medicini, u kojoj se češnjak koristi kao jedna od najljekovitijih biljaka, isto se može reći i za voćarsku i povrćarsku proizvodnju, u kojima on zauzima jedno od najznačajnijih mjesta što se tiče zaštite ovih vrsta od bolesti i štetnika. 

Odličan je kao dezinfekcijsko sredstvo odnosno čisti biljke od štetnih insekata, a djeluje i na mnoge bolesti.

Idealan protiv krvave uši

Budući da sadrži alicin koji mu daje ljutinu, i sumpor, može se koristiti u prvim tretmanima kod jabuka protiv krvave uši koja u vidu bijele vunaste prevlake formira kolonije malo iznad cijepa (kalema), rjeđe više u krošnji. Dovoljna su dva tretmana, već krajem veljače i u ožujku, da bi se spriječilo širenje kolonija uši. 

Kilogram luka ide u 20 litara vode

U prskalicu od 10 litara dovoljno je dodati dvije do tri litre vode u kojoj je dva do tri dana bilo potopljeno pola kilograma narezanog još bolje samljevenog češnjaka. Ostatak prskalice dopuni se sa sedam litara vode. Može se dodati i malo vode u kojoj je bio otopljen domaći sapun radi boljeg prijanjanja na površinu debla ili na pupoljke.

Količina luka proporcionalno se povećava s količinom utrošene vode, odnosno, kilogram u 20 litara vode. Ako je narezan može se koristiti u dva navrata, tj. ostati u kanti, a da se ulije nova voda. Bilo bi dobro da se ulije vrela voda, kako bi se prije oslobodio sumpor iz luka. Ova moćna biljka sadrži i kalij, jod, selen, fosfor, kalcij, željezo itd.

Efikasan protiv gljivica

Isto tako, češnjak je odličan u borbi protiv pepelnice na jabukama kao i plamenjače povrća. Preventivno korišten, sprječava pojavu plamenjače na rajčici, paprikama, krastavcu, mahunama. Koriste se iste doze kao i za sprječavanje razvoja krvave uši.

Na što paziti kod proljetne sadnje češnjaka? Evo 5 savjeta

Neki voćari obavljaju tretmane s lukom umjesto s bakrenim sredstvima, a dozvoljen je u ekološkoj proizvodnji. U smjesi s ljutom mljevenom paprikom, čili paprikom, mljevenim paprom, octom i cimetom, postiže odlične rezultate u borbi protiv bilo kojeg štenika na voćkama i povrću. Neće doći do napada buha, osica, gusjenica itd.

Dobro se slaže s crvenim lukom

Jedina mana je što se za veće površine pod voćem koristi više vode, a time i više luka, kao i ostalih nabrojanih sastojaka.

Ovakva voda puna je hranjivih tvari

Međutim, idealan je za manje voćnjake, ali i za vrtove i plastenike, čak i veće površine pod plastenicima.

Dobre rezultate postiže i u kombinaciji s crvenim lukom. Voda u kojoj stoje češnjak i crveni luk nakon nekoliko mjeseci doslovno pocrni i po njoj plivaju mali crvići s bičevima. Kada se to dogodi znajte da je takva voda puna hranjivih tvari koje služe za prihranu, ali i zaštitu usjeva.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Bijeli luk Crveni luk Pepelnica Plamenjača Crvi Krvava uš Češnjak Eko zaštita


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dolaze prvi plodovi 🥰🥒💚 uspješno se izborili s mrmcima 💪