Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja češnjaka
  • 11.02.2024. 07:30

Na što paziti kod proljetne sadnje češnjaka? Evo 5 savjeta

Kao prvo, pazite što sadite jer ako u proljeće posadite jesensku sortu, imat ćete češnjak osjetljiv na bolesti i štetnike i na kraju loš prinos

Foto: Depositphotos/ natali_ploskaya
  • 683
  • 85
  • 0

Češnjak je jedna od omiljenih povrtnih kultura na našim prostorima pa biste trebali odvojiti barem dio svog vrta za ovaj luk koji, osim što je vrlo zdrav za konzumaciju, odbija i mnoge štetnike. 

Otporan na hladnoću

On vrlo dobro podnosi niske temperature, niče na 3 do 5°C, a razvijena biljka podnosi temperaturu čak do -30°C. Za rast je optimalno od 17 do 20°C, a u fazi zriobe lukovice potrebne su temperature od 25 do 30°C.

Evo šest vrsta povrća za sjetvu i sadnju na otvorenom u veljači

Postoje jesenske i proljetne sorte, a razlikuju se po veličini lukovica i broju češnjeva u njima. Tako proljetni ima manju glavicu s više sitnijih češnjeva za razliku od jesenskog koji ima veću glavicu i manji broj krupnijih. No, proljetni traje duže, čvršći je i bogatiji eteričnim uljima. Jedan od pokazatelja je i to da proljetni nema središnju stabljiku već su češnjevi stisnuti jedan uz drugi. Oba se uzgajaju na sličan način, a zajednička im je agrotehnika i to da ne vole kisela tla.  

TOP 5 savjeta

Evo savjeta na što paziti kod sadnje: 

1. Ne sadite jesenski u proljeće

U slučaju da nemate svoj proljetni češnjak, kupite ga na provjerenim mjestima, najbolje u sepcijaliziranim poljoprivrednim trgovinama. Naime, ako u proljeće posadite jesenski, on neće imati dovoljno vremena za razvoj lukovica jer te sorte obično zahtijevaju duže razdoblje hladnog vremena kako bi se razvile. To će dovesti do manjeg prinosa, a čak se može dogoditi da se uopće ne formiraju. Osim toga, bit će osjetljiviji na bolesti i štetnike. 

Birajte zdrave, čvrste lukovice bez vanjskih oštećenja. 

2. Poštujte plodored 

Češnjak kao i sve biljke iz porodice Alliaceae za koje se preporuča da ne dođe na isto mjesto u vrtu najmanje pet godina jer će mu u tom slučaju nedostajati određenih hranjivih tvari potrebnih za rast što može rezultirati smanjenim prinosom i kvalitetom. Također, bit će podložniji određenim bolestima i štetnicima. 

Štetnici češnjaka - kako ih prepoznati i suzbiti

Najbolje pretkulture su one koje ne pripadaju istoj porodici, a neke od najboljih su mahunarke jer obogaćuju tlo dušikom, a onda kukuruz, krumpir i kupusnjače. 

3. Najbolji susjedi 

Češnjak je poznat kao biljka koja odbija određene štetnike pa ga je dobro saditi uz mrkvu kako bi odbio mrkvinu muhu, ali i voluharice koje će nagrizati njezin korijen. Dobro raste uz salatu jer ona neće ometati njegov rast niti imaju zajedničke štetnike. Raste li uz jagode, obranit će ih od lisnih uši i mravi. Dobro se slaže i s krastavcima, malinama, ružama, rajčicom, a nikako ga ne treba saditi u blizini mahunarki i kupusnjača. 

4. Priprema tla 

Prije sadnje obradite tlo tako da bude dobro drenirano i rahlo. Možete dodati kompost ili zrelo stajsko gnojivo što će poboljšati strukturu tla i dati potrebne hranjive tvari u početku rasta. Koristit će mu i pepeo, no imajte na umu da povećava pH reakciju i ne treba ga koristiti na blago kiselim, neutralnim i alkalnim zemljištima. Pepeo ne sadrži dušik pa ga nemojte koristiti umjesto osnovne gnojidbe. 

5. Dubina sadnje 

Lukovice treba posaditi na dubini od otprilike 3-5 cm. Dublje od toga može rezultirati sporijim rastom ili slabijim razvojem. Također, ostavite dovoljno prostora između lukovica kako bi se biljke mogle pravilno razviti. Razmak između njih trebao bi biti otprilike 10-15 centimetara, a ako ćete brati mladi, možete i gušće pa ćete ga vremenom razrjeđivati.

Razmak između redova neka bude dovoljan da ga možete okopati, dakle oko 30 cm. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Sadnja češnjaka Proljetni češnjak Češnjak Sadnja bijelog luka Proljetna sadnja Dobri susjedi Proljetna sorta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]