Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka poljoprivreda
  • 07.03.2021. 10:30

Burno u EU parlamentu: Previše novca odlazi za promociju eko proizvoda?

Neki europarlamentarci smatraju da se ekološki proizvodi promoviraju više za razliku od konvencionalnih i da se na to troši previše sredstava iz proračuna EU.

Foto: Depositphotos/AChubykin
  • 401
  • 145
  • 0

Iznos subvencija u Europskoj uniji za promociju i prodaju ekoloških proizvoda kritiziran je u Europskom parlamentu jer pojedini parlamentarci smatraju da su one prevelike u odnosu na udio kojeg ova vrsta proizvodnje čini na tom tržištu.

"Kada je riječ o promicanju poljoprivrednih proizvoda Unije, ideologija igra veliku ulogu", komentirao je europarlamentarac Herbert Dorfmann ustvrdivši da inače ne bi bilo moguće da se više od četvrtine proračuna odvoji za poticanje te vrste prodaje, prenosi top agrar

"Takvi proizvodi s udjelom od sedam posto poljoprivredne proizvodnje EU-a očito su previše zastupljeni u promociji", naglasio je. Kritizirao je i Europsku komisiju (EK) koja svom snagom želi provesti Zeleni plan.

Predsjedavajući Odbora za poljoprivredu Parlamenta, Norbert Lins složio se s njim i optužio Komisiju da želi predstaviti strategiju Od farme do vilice ne čekajući njezinu procjenu. 

Brojni zastupnici složili su se s tim da se ovim proizvodima daje veliki značaj, pogotovo jer, kako navode, puno toga uopće ne dolazi od EU seljaka. 

Što s ciljem povećanja za 25 posto?

Samo je Martin Häusling iz Zelenih branio program rada EK za 2021. godinu prema kojem ekološki proizvođači, s 49 milijuna eura, čine veliki udio u ukupnom proračunu od 183 milijuna eura. "Ako bi se udio te vrste uzgoja trebao povećati na 25 posto do 2030., EU mora voditi računa i o poticanju prodaje", tvrdi on.

Wolfgang Burtscher, generalni direktor za poljoprivredu i ruralni razvoj u EK, opravdao je raspodjelu sredstava rekavši da će se Unija usredotočiti na promicanje održive poljoprivredne proizvodnje.

"Budu li u budućnosti reforma Zajedničke poljoprivredne politike i planirani eko-programi podržavali održivost izvan ekološkog uzgoja, takvi proizvodi bi se također mogli promovirati u tom okviru", odgovorio je Burtscher na kritike parlamentaraca.


Tagovi

Ekološki proizvodi Promocija Europski parlament Europska komisija Kritika


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.