Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioinput
  • 17.03.2018. 15:00

Birajte kvalitetu ispred kvantitete za svoje nasade

Najveća razlika konvencionalne proizvodnje i ekološke proizvodnje je ta da u konvencionalnoj rješavamo problem, dok u ekološkoj djelujemo na uzrok problema. I zato je važno odmah od početka raditi pravilne korake kako bi smanjili potencijal bolesti i moguće buduće probleme.

Foto: Bigstockphoto/Ruud Morijn
  • 482
  • 58
  • 0

Svake godine broj se ekoloških proizvođača povećava. Neki koji ulaze u ekološku proizvodnju nisu se nikada prije bavili poljoprivrednom, dok su neki proizvodili na konvencionalan način pa su odlučili promijeniti način proizvodnje. Upravo ti proizvođači koji prelaze iz konvencionalne proizvodnje nađu se u velikom problemu jer način na koji su proizvodili u konvencionalnoj proizvodnji nije primjenjiv u ekološkoj proizvodnji. I tada im je potrebna pomoć. 

U ekološkoj proizvodnji postoje STRATEGIJE zaštite i STRATEGIJE proizvodnje. 

Najveća razlika konvencionalne proizvodnje i ekološke proizvodnje je ta da se u konvencionalnoj rješava problem, dok se u ekološkoj djeluje na uzrok problema. I zato je važno odmah od početka raditi pravilne korake kako bi se smanjio potencijal bolesti i mogući budući problemi.

Naime, često je upravo Bioinput d.o.o. pisao koliko je važno paziti koji proizvodi se koriste. Nije svejedno kakvo gnojivo se stavlja u tlo, isto kako nije ni svejedno koja sredstva se koriste za ojačavanje i zaštitu. Rješavanje uzroka problema počinje kupnjom adekvatnog sjemena i gnojidbom kvalitetnim gnojivom. Svaki ozbiljan proizvođač ne smije pristat na ništa manje nego najbolje za svoje usjeve.

Naravno da svatko hvali svoje proizvode no jedan od razloga zašto se stalno naglašava nužnost pažljivog odabira prilikom kupovine je taj, što je znatan broj ekoloških proizvođača izgubio vjeru u to da je takva proizvodnja moguća, a iz razloga što su godinama koristili proizvode koji nisu dovoljno učinkoviti, ili nisu dobili adekvatan savjet kako kombinirati te proizvode. 

Obzirom da je vrijeme gnojidbe, u ovom tekstu će naglasak i biti na gnojidbi. U sljedećim tekstovima ćemo pisati i o zaštiti. Grena gnojiva jedina na tržištu osim NPK formulacije u jednoj vreći sadrže:

  • AMINOKISELINE koje kao sastavni dio proteina djeluju na normalan razvoj stanica i biljaka, i jedini su pravi izvor organskog dušika odmah dostupnog biljkama. Denaturirani proteini omogućuju dugotrajno otpuštanje.
  • HUMINSKE I FULVO KISELINE koje unapređuju tlo i usporavaju proces mineralizacije
  • KARBOKSILNE kiseline koje demineraliziraju hranjiva. 
  • MIKROELEMENTI koji balansiraju dostupnost elemenata i nadoknađuju manjak istih.
BIOinput - Grena gnojiva

Kada koristimo kompleksna gnojiva radimo na tome da biljka što prije pređe onu najosjetljiviju fazu i postane otporna na bolesti i vanjske nepovoljne prilike. Gnojiva nisu vodotopiva, ne ispiru se i postepeno se otpuštaju. Smanjujemo si broj prohoda jer imamo sve u jednoj vreći. I u konačnici kupujemo proizvod koji ima najbolji omjer cijene i kvalitete.

Ukoliko se koriste takva sveobuhvatna i kompleksna gnojiva napravljen je prvi korak u proizvodnji, omogućeno je biljkama da bez obzira na vremenske prilike, na nedostatke u tlu i procese koji se odvijaju, imaju optimalne uvjete za rast i razvoj.

Obična NPK gnojiva nedovoljno dobra za ekološku proizvodnju

Kad bismo koristili gnojiva koja sadrže samo NPK formulacije, zbog nedostatka aminokiselina u slučaju varljivog vremena (velika temperaturna razlika dana i noći), biljka doživljava stres i zaostaje u rastu. Zbog nedostatka huminskih i fulvo kiselina vodozračni sustav u biljkama nije poboljšan te je proces mineralizacije ubrzan, dakle sva hraniva koja biljka ne može iskoristiti u danom trenutku mineraliziraju se i postaju nedostupna biljkama. Zaključak je da obična NPK gnojiva jednostavno nisu dovoljno dobra za ekološku proizvodnju. 

U ponudi peletiranih gnojiva tvrtke Bioinput, ovisno o analizi zemlje preporučaju se gnojiva različitih formulacija. Obzirom na proljetnu prihranu u ponudi je gnojivo Grena biosprint kalcij 9.1.1.  Aminokiselinski dio nije mjerljiv, dakle nije prikazan pa je postotak dušika i veći. 

Za sve informacije oko pravilne gnojidbe ili izboru pravilnog gnojiva obratite nam se s povjerenjem. Agronomi s dugogodišnjim iskustvom stoje vam na raspolaganju.


Tagovi

BIOinput Grena gnojiva Mikroelementi Kompleksna gnojiva


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/